Interview met peperkweker Wil Robben

Interview met peperkweker Wil Robben

7 November, 2019
Aankondigingen
Kweekervaring met pepers: 5 jaar
Kweekervaring met CANNA: 4 jaar

Wat kweek je?

Samen met mijn vrouw kweken we sinds een jaar of 5 verschillende pepers. Daarvoor kweekten we wel wat kruiden en andere planten, maar sinds een tijdje gaan we vol voor de pepers. Het startte ooit eens met een peper uit een bamipakket. Eigenlijk zijn we uit verveling de uitdaging aangegaan om de zaadjes te planten en een poging te wagen om een volwassen peperplant te kweken.

Interview met peperkweker Wil Robben

Gedurende de afgelopen jaren is dit uitgelopen tot een uit de hand gelopen hobby, waarvoor we inmiddels zaden uit de hele wereld (zo’n 70 soorten) richting Nederland halen (en ruilen) en deze opkweken. Ieder jaar doen we er een schepje bovenop. De eindeloze variaties van smaak, smaakcombi’s en vorm gaan nooit vervelen.

Welke pepers kweken jullie zoal?

Toen we 5 jaar geleden startten met het kweken van pepers zaten we meer in het huis-tuin-en-keuken circuit. Momenteel halen we onze uitdagingen uit het kweken van pepers uit alle werelddelen. Denk bijvoorbeeld aan de Bhut Jolokia (India), Carolina Reaper (US), Scotch Bonnet (Jamaica) en de Lemon Drop (Peru).

Interview met peperkweker Wil Robben

Welke producten gebruik je?

We hadden al eens eerder ervaring opgedaan met CANNA. Toen we startten met het kweken van pepers wisten we echter nog niet dat je de CANNA producten ook voor de peperkweek kunt gebruiken. Wij zijn destijds gestart met Chilli Focus. Er was wel wat verschil met de kweek zonder supplementen, maar toch zijn we op zoek gegaan naar wat anders. Een vriend van ons attendeerde ons op de additieven van CANNA. Nu gebruiken we o.a. CANNAZYM, PK 13/14 en CANNABOOST in de verschillende groeifasen. Daar boeken we flinke resultaten mee.

Interview met peperkweker Wil Robben

Wat wordt er met de pepers gedaan?

Mijn vrouw heeft een enorme passie voor koken, met de Indonesische keuken als favoriet. Ik kweek vooral voor de vorm en de smaak. De toepassingen bedenken we vervolgens samen. Denk bijvoorbeeld aan peperwodka, sambal, olie en vinegraittes. Ook vriezen we de pepers in en drogen we pepers. Die zie je weer terug in onze gerechten.

Wat brengt de toekomst voor jullie?

Hopelijk kunnen we zaden blijven ruilen. Iedere peper brengt weer een andere kweekuitdaging met zich mee. Zeker met de wisselvallige temperaturen in Nederland. Ook zouden we graag onze kas binnenkort vernieuwen. Wie weet zie je ons nog weleens op Dutch Chilli Fest terug met onze producten!

Interview met peperkweker Wil Robben

Heb je nog kweektips?

Zeker! Lees jezelf vooral goed in. Kweken is een proces dat de nodige aandacht vereist. Tijdens iedere groeifase heeft de plant weer wat specifieke aandacht nodig. Denk aan de hoeveelheid water of voeding die je de plant geeft.

Lees ook: Chilipepers kweken