General banner

FAQ

We ontvangen veel vragen van kwekers voor onze hulp bij het oplossen van problemen die ze ervaren bij het kweken van hun gewassen.

Zoals altijd is onze R&D afdeling meer dan bereid om ze te beantwoorden! Hieronder kun je de veelgestelde vragen lezen, die je de basis informatie over het kweken geeft.

Heb je na het lezen nog een vraag, vul dan het contactformulier in.

Algemeen

1. Wat is de beste en makkelijkste kweekmethode voor beginners?

De makkelijkste kweekmethode voor onervaren kwekers is het kweken op aarde. Dit doe je met onze CANNA TERRA productlijn. Kweken in een potgrondmix (TERRA) is makkelijker dan in andere substraten, omdat er minder precisie nodig is om toch een prachtig resultaat te verkrijgen door het bufferende vermogen van de grond.

2. Wat is een substraat?

Een substraat is een medium waarin plantenwortels uitgroeien en de plant rechtop blijft staan. Er zijn veel soorten substraat mogelijk, de meest voorkomende zijn kokos, aardemixen en steenwol.

3. Waarom moet ik een andere voedingstof gebruiken in de periode van groei dan voor die van de bloei?

a. In de verschillende ontwikkelingsfases heeft de plant een andere onderlinge verhouding van voedingsstoffen nodig. Zo zijn stikstof en calcium met name in de groeifase belangrijk, terwijl de behoefte aan o.a. fosfor en kalium in de bloeifase groter is.

b. Wanneer planten beginnen te bloeien maken ze de wortelomgeving zuurder. Dit betekent dat de wortelomgeving een andere verhouding elementen nodig heeft.

4. Wanneer moet ik beginnen om de voedingstoffen voor de bloei te geven?

Zodra je de eerste tekenen van bloei ziet en de eerste bloemetjes beginnen te vormen.

5. Wat betekent A & B?

A & B tezamen zijn alle voedingsstoffen die een plant nodig heeft. Ze zijn gescheiden in een fles A en een fles B om de oplossingen zo geconcentreerd mogelijk te maken. A en B dienen altijd in gelijke delen aan het voedingswater toegevoegd te worden.

6. Waarom kan ik A & B niet in 1 fles krijgen?

De A & B voedingstoffen zijn zo hoog geconcentreerd dat ze in één fles zouden samenklonteren tot een onoplosbare goedje (gips). Mix dus nooit puur A en B door elkaar, maar voeg eerst A aan het water toe en vervolgens B.

7. Wat is het grootste verschil tussen mineralen voedingsstoffen en biologische of organische voedingsstoffen?

Het grootste verschil zit in de manier waarop ze zijn ontstaan, die maakt dat organische voedingsstoffen gebruikt kunnen worden voor de biologische kweek.

  • Organische voedingsstoffen komen langzaam vrij. Hierdoor is het de meest gemakkelijke manier van kweken; er is geen pH of EC meter benodigd.
  • Minerale meststoffen zijn direct beschikbaar voor de plant. Hierdoor is de potentiële opbrengst hoger maar dien je de zuurgraad (pH) en de elektrische conductiviteit (EC) te meten.

8. Hoe lang gaan CANNA producten mee?

De meeste CANNA producten kunnen drie jaar worden bewaard, maar er zijn enkele uitzonderingen. Hieronder zie je de volledige lijst met de bewaartijden van onze producten.

ProductJaren houdbaarProductJaren houdbaar
VOEDING
CANNA Terra Vega 3 CANNA Hydro Vega A/B (Classic) 3
CANNA Terra Flores 3 CANNA Hydro Flores A/B (Classic) 3
CANNA Aqua Vega A/B 3 CANNA Hydro Vega A/B (Soft) 3
CANNA Aqua Flores A/B 3 CANNA Hydro Flores A/B (Soft) 3
CANNA COCO A/B 3 CANNA Rotterdam Special A/B 3
CANNA COGr Vega A/B 3    
CANNA COGr Flores A/B 3    
BIOCANNA
BIOCANNA Bio Flores 3 BIOCANNA BioRHIZOTONIC 1
BIOCANNA Bio Vega 3 BIOCANNA BioBOOST 3
ADDITIEVEN
CANNA RHIZOTONIC 1 CANNACURE 1
CANNAZYM 3 CANNA Flush 1
CANNA PK 13/14 5 CANNA COGr Buffer Agent 3
CANNABOOST 3 CANNA Vega Start 3
pH-SERIEMONONUTRIËNTEN
CANNA Ph- groei Pro 5 CANNA Calcium (Ca 15%) 2
CANNA pH- bloei pro (59%) 5 CANNA Fosfor (P 20%) 2
CANNA pH+ plus (5%) 5 CANNA Kalium (K 20%) 2
CANNA pH+ plus (20%) 5 CANNA Magnesium (MgO 7%) 2
CANNA Organozuur 2 CANNA Stikstof (N 27%) 2
CANNA D-Block (Systemcleaner) 2 CANNA Spoorelementen (Tracemix) 2
    CANNA IJzer plus (Fe) 2
SPECIALS
Greenwall Special 1 Orchideeën Special 1
Kruiden Special 1    

9. Ik wil CANNA producten uitproberen, kunt u me wat monsters sturen?

Wij bieden momenteel geen samples. Vraag naar onze producten bij een detailhandelaar.

PH en EC

10. Wat is het belang van de pH-graad?

De zuurgraad (pH) beïnvloedt de beschikbaarheid van de verschillende voedingselementen voor de planten. Zorg er daarom voor dat de pH altijd binnen het juiste bereik blijft. Optimale beschikbaarheid van voedingsstoffen in het substraat is bij een pH van 5,2 tot 6,2.

CANNA raadt echter verschillende pH-limieten voor verschillende substraten aan:

  • TERRA: 5,8 – 6,2
  • COCO: 5,5 – 6,2
  • Overige: 5,2 – 6,2

11. Wat is EC?

EC betekent Elektrische Conductiviteit (geleidingsvermogen). De EC-waarde geeft het totaal aantal in het water opgeloste zouten aan. Dit zijn alle zouten uit het water plus de zouten vanuit de toegevoegde voedingsstoffen.

Toevoegingen

12. Op de website/etiket wordt aangeraden om PK 13/14 slechts één week lang toe te passen, maar in de winkel zeiden ze het verscheidene weken te gebruiken.

Wij raden altijd aan PK 13/14 slechts gedurende één week te gebruiken! De CANNA Flores voeding bevat namelijk al een bepaalde hoeveelheid fosfor (P) en kalium (K). Een teveel aan PK 13/14 zou de balans verstoren. Wanneer de plant een bepaald stadium van de bloei heeft bereikt, is er een piek in de behoefte van fosfor en kalium. Hierdoor dien je gedurende één week de PK verhouding te verhogen door PK 13/14 toe te voegen.

13. Welke bacteriën worden gedood door Trichoderma?

Trichoderma (een schimmelfamilie) doodt geen bacteriën. De meeste Trichoderma beschermen de plant tegen schadelijke schimmels. Ze voeden zich namelijk met andere schimmels. Ze stimuleren bovendien een betere wortelontwikkeling met meer wortelharen. Op deze wijze krijgen de planten meer levenskracht.

Medium

14. Welke substraattypes zijn er voor het kweken?

Er zijn veel uiteenlopende substraten en kweekmethodes, die ruwweg in 4 groepen kunnen worden ingedeeld. CANNA verkoopt verschillende voedingsstoffen die speciaal zijn ontwikkeld voor de verschillende substraten of kweekmethodes. Deze vier groepen zijn;

  • CANNA TERRA (gebaseerd op turf)
  • CANNA COCO (kokossubstraten)
  • CANNA HYDRO (run-to-waste-systeem)
  • CANNA AQUA (recirculatiesystemen).

15. Wat is het verschil tussen CANNA Terra Professional en CANNA Terra Professional Plus?

CANNA Terra Professional bevat perliet en zwarte turf. 
CANNA Terra Professional Plus bevat boomschors en witte turf. Om deze reden is het van hogere kwaliteit.

Systemen

16. Ik gebruik een recirculatiesysteem. Kan ik het beste HYDRO of AQUA gebruiken?

CANNA heeft CANNA AQUA ontwikkeld speciaal voor recirculatiesystemen. CANNA HYDRO kun je gebruiken voor een run-to-waste-systeem. Let op dat je deze twee niet verwisselt!

Leden

17. Ik behoor tot de CANNA-familie maar wil de nieuwsbrief niet langer ontvangen. Kan ik me hiervoor uitschrijven?

Ja, je kan jezelf altijd uitschrijven voor de nieuwsbrief. Onder aan elke nieuwsbrief staat een link waarmee je kan uitschrijven. Je kan ook je profiel bewerken door naar ‘Nieuwsbrieven’ te gaan en het vinkje bij de geselecteerde nieuwsbrief weg te klikken.

Detailhandel

18. Ik ben detailhandelaar en heb me als verkoper ingeschreven, maar ben nog steeds geen erkende handelaar. Wat moet ik doen?

CANNA vraagt altijd bij de groothandelaars na of je de producten bij een van hen hebt besteld. Daarom kan het enige tijd duren voordat je als handelaar wordt erkend.

19. Wat zijn de voordelen voor een erkende handelaar?

Geïnteresseerde kwekers vinden jouw winkel in de lijst van verkopers. Verder kun je folders, handleidingen voor de kweek en productafbeeldingen downloaden. En we houden je natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen betreffende onze CANNA producten.