Bakstenen maken van oude plastic zakken

Bakstenen maken van oude plastic zakken

Zou het niet fantastisch zijn om de plastic zakken waarmee afvalopslagplaatsen in India vol zitten om te zetten in bakstenen, die sterk genoeg zijn om huizen te bouwen die moessonregens kunnen weerstaan? De Deense studente Lise Fuglsang Vestergaard is hard bezig om juist dát te doen.

Het hele idee voor het project ontstond in het jaar 2013 toen Vestergaard, als onderdeel van haar onderzoek in ontwerp en innovatie, drie maanden in India verbleef om een afvalverzamelingssysteem te bouwen ten gunste van de uiterst armlastige stad Joygopalpur. De mensen in India waren al gemotiveerd om afval te verzamelen, omdat ze wat roepies konden verdienen met het aanleveren daarvan bij herverwerkingsplekken.

Toch namen ze meestal zacht plastic afval niet mee, omdat het blijkbaar lastig is om dit te hergebruiken. Gevolg daarvan is dat dit soort plastic een toenemend ernstig afvalprobleem aan het worden is in India.

Toen Vestergaard zag hoe de huisjes die gebouwd waren met stenen van klei en leem gewoon bijna wegspoelden in het moessonseizoen was het voor haar een gemakkelijke rekensom. Zou het kunnen, vroeg ze zich af, om stenen te maken van juist dat plastic afval – waardoor er twee problemen tegelijkertijd opgelost werden?

Eenmaal terug in Denemarken begon Vestergaard te experimenteren en plastic te smelten in gietvormen, in een gewone oven. Ze heeft nu inmiddels een reeks plastic prototypes voor bouwstenen klaar. Daaropvolgende testen aan de DTU-universiteit hebben aangetoond dat deze stenen een druk kunnen weerstaan van wel zes ton.

Om de productie van deze bakstenen in India op te starten zal Vestergaard moeten komen met een methode om het plastic te smelten zonder daarbij elektriciteit te gebruiken omdat er in Joygopalpur nu eenmaal geen toegang is tot elektriciteit.

Bron: technologist.eu | dtu.dk
Foto: Design to Improve Life

Bezoek We Choose Nature