Kweken voor beginners

Kweken voor beginners

Voordat je gaat kweken moet je goed nadenken over wat je wilt en vooral over wat mogelijk is. Zaken waar je aan moet denken zijn onder meer welke plant / variëteit je wilt gebruiken en ga je gebruik maken van zaden of stekken? Je moet je afvragen of je binnen of buiten wilt kweken en hoeveel je moet investeren in kweekapparatuur. Bedenk hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor het gewas, hoeveel planten je gaat kweken en welk groeimedium je gaat gebruiken.

Er zijn dus nogal wat zaken waar je aan moet denken en ze zijn allemaal met elkaar verbonden. Denk erover na, zodat alles wat je kiest realistisch is en er een betere kans is dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Zaden

Er zijn twee manieren om een gewas te produceren, uit zaad of uit stekken. Het grootste verschil is dat stekken altijd hetzelfde blijven, waar zaden van dezelfde plant nog wel eens kunnen verschillen. Zaden worden vaak gekozen als start voor de stamplant waaruit toekomstige stekken zullen worden genomen. Gebruik altijd de meest verse zaden van de hoogste kwaliteit.

Kweken voor beginners

Sommige zaden staan bekend als hybride zaden. Hybriden zijn een kruising tussen twee variëteiten van dezelfde plantensoort. Als deze F1-hybriden dan opnieuw gekruist worden, krijg je vaak planten die totaal anders zijn dan de gewenste F1-hybride, soms terugkerend naar de oorspronkelijke ouderlijke variëteiten.

Ontkiemen

Er zijn een aantal manieren om zaden te laten ontkiemen. Het beste doe je dat best binnenshuis, want daar is de omgeving beter beschermd. Een zaadje zal water op moeten nemen voordat het kan ontkiemen. Na de opname van water gaan biologische processen aan de slag binnen het zaad en komt het als het ware tot leven.

De meest logische keuze is om het zaadje te zaaien in grond. Je bootst hiermee de natuur na. Het grootste voordeel hiervan is dat na het ontkiemen het plantje meteen door kan groeien, zonder onderbreking. Let op dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Er zijn speciale zaaigronden ontwikkeld voor het ontkiemen, zoals CANNA Terra Seedmix.

Een andere methode is om het zaad op een nat stuk keukenpapier te leggen. Bedek het zaad en bewaar het op een donkere plaats. Zorg ervoor dat het keukenpapier vochtig blijft maar dat het zaad niet verdrinkt in een plas water. Zaden hebben namelijk zuurstof nodig om te ontkiemen. Hoelang het duurt voordat het zaad begint te ontkiemen verschilt per soort en is afhankelijk van de ouderdom van het zaad. Zorg ervoor dat het zaad voldoende geventileerd is om ziekteproblemen te voorkomen. Zodra de wortel ontspruit en de nieuwe bovenkant verschijnt, breng je het over naar een zaailing medium in een kleine pot.

Kweken voor beginners

Bij het verplanten, plaats de gekiemde zaailing 2,5 keer de zaadhoogte onder het oppervlak (bijvoorbeeld als het zaad 2 mm is, plaats het 5 mm onder het oppervlak). Zorg ervoor dat de vochtigheid voldoende hoog is, maar onthoud ook dat het gebied rond het zaad niet te vochtig mag zijn. Doe dus rustig aan met het water.

Wanneer de eerste echte bladeren aan je plant verschijnen kun je voeding gaan geven. Let op dat de voedingsconcentratie niet te hoog mag zijn. Houd de temperatuur tussen 20 °C en 25 °C. De ideale vochtigheid in dit stadium is tussen de 70% en 90%.

In de zaailingfase wordt vaak TL-verlichting gebruikt. Dit licht is gemakkelijk en goedkoop en een verder voordeel is dat de lamp dicht bij de plant kan worden geplaatst, zodat je niet veel ruimte nodig hebt.

De reflectoren van de verlichting worden na verloop van tijd vies. Reinig ze regelmatig. Onderzoek toont aan dat de lichtopbrengst vrij snel met 20% daalt!

Stekken

Het gebruik van een stekje in plaats van een zaadje heeft een aantal voordelen. Ten eerste is de plant al een beetje gegroeid, wat betekent dat ze niet alleen sterker is, maar dat je eerder kunt oogsten. Je zult ook meer weten over de eigenschappen van de plant, omdat deze genetisch identiek is aan de stamplant waaruit de uitsnede is genomen.

Als je over een goede stamplant beschikt, kan je zelf een stekje nemen. Neem stekken altijd van jonge, krachtige delen van de plant. Snij/knip een stekje wat tussen 5 cm en 15 cm lang is net boven een okselknop, waar de stengel de juiste concentratie koolhydraat heeft. Het stekje mag niet te veel bladoppervlak hebben omdat het anders te snel uitdroogt (Het stekje heeft moeite om water op te nemen zonder wortels). Verwijder te grote bladeren zodat het stekje eruit ziet als een kleine plant.

Kweken voor beginners

Snij/knip de steel recht af. Diagonale sneden, hoewel goed voor het opnemen van water in snijbloemen, maakt het wondgebied en dus de kans op ziektes groter. Het duurt ook langer om dicht te groeien wat meer energie kost. Laat de snede een beetje drogen voordat deze in het medium wordt geplaatst. Het stekje zal niet uitdrogen als je de luchtvochtigheid rond de 100% houdt. Je kunt ook het einde van het stekje in wortel poeder / vloeistof onderdompelen, maar zorg ervoor dat je niet te veel gebruikt. Zorg ervoor dat het groeimedium mooi en vochtig is. Plaats het groeimedium in een afgesloten ruimte en geef het wat water met een fijne spray. Begin met de luchtvochtigheid rond de 100% totdat het stekje wortelschiet, laat dan het vochtigheidsniveau iets dalen maar tot net boven het punt waarop de bladeren beginnen te verwelken.

Na een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van de variëteit, verschijnen de eerste kleine wortels. De stek is nu een kleine plant geworden en is klaar om te worden overgebracht naar een ander medium met meer ruimte voor groei.

Tip: vrouwelijke planten?

Sommige planten zijn mannelijk of vrouwelijk of hebben verschillende mannelijke en vrouwelijke bloemen, zoals komkommers of de hop die je nodig hebt voor het brouwen van je eigen bier. Als je een gezonde plant uit zaad hebt gegroeid, maar je weet niet zeker of het een mannetje of een vrouwtje is, kun je een stekje afknippen om erachter te komen. Plaats het stekje in een aparte ruimte en dwing het tot bloei, door de duur van het licht dat het dagelijks ontvangt te veranderen. Sommige planten hebben lange dagen nodig om te bloeien, sommige korte dagen, en andere bloeien helemaal niet bij wijzigingen in de lichtperiode. Kijk of het in bloei wil!

Groei

Wanneer je plant genoeg wortels heeft ontwikkeld begint het te groeien. Een plant groeit omdat de cellen in de groeigebieden zich delen en omdat de cellen die al zijn gevormd opzwellen met water. De plant gebruikt nu veel water en voedingsstoffen, vooral stikstof.

Hoewel de plant blijft groeien als hij in bloei komt, hanteren veel kwekers eerst een vegetatieve groeifase. Hoe langer deze periode duurt, hoe langer het duurt voordat er geoogst wordt. Aan de andere kant heeft de plant veel meer tijd om takken te ontwikkelen; dit verhoogt de weerstand tegen ziekten en defecten en zorgt later ook voor een grotere oogst. Door je plant minimaal een vegetarische fase van een week te geven, wordt ze sterk en robuust.

Het lichtspectrum heeft een aanzienlijke invloed op de manier waarop je plant groeit. Het blauwe deel van het spectrum zorgt ervoor dat de plant in de breedte groeit in plaats van in de hoogte. Dit stelt je in staat om een robuuste plant te krijgen die sneller kracht oppikt voordat ze begint te bloeien.

Om aan de behoefte van de plant in de groeifase te voldoen is CANNA TERRA Vega ontwikkeld.

Bloei

Nog voordat er iets zichtbaar is aan de buitenkant van de plant, begint op een gegeven moment een verandering in de plant in werking te treden. Dit is de schakelaar die het begin van de bloeifase markeert; de eerste cellen worden gevormd die later de bloemen vormen. In sommige planten wordt deze schakelaar geactiveerd door de dagen die korter of langer worden. Als je binnen kweekt, kun je zelf bepalen wanneer de schakelaar zal plaatsvinden door de lichturen te veranderen. Licht dat meer aan het rode uiteinde van het spectrum is, zoals licht van natriumlampen, stimuleert de groei in de hoogte en de wortelontwikkeling. Deze lampen moeten mogelijk op grotere afstand van de plant worden opgehangen omdat ze meer warmte afgeven. Tijdens deze periode moet je ervoor zorgen dat de plant in de donkere periode ongestoord blijft, omdat het storen van de plant de periode verlengt die het nodig heeft om te bloeien.

Nu de plant in de bloeifase is geraakt, veranderen de voedingsbehoeften van de plant. De behoefte aan stikstof (N), die de primaire voedingsstof was tijdens de groeifase, daalt. De behoefte aan kalium (K) en fosfor (P) neemt aanzienlijk toe. Stop met het geven van bemesting tussen 3 - 7 dagen vóór de oogst, omdat het rijpingsproces van de plant bijna voltooid is.

Het is een goed idee om de luchtvochtigheid (rond de bloemen) onder de 60% te houden om te voorkomen dat schimmels zoals Botrytis zich vestigen in de vruchten of bloemen. Maar hou de luchtvochtigheid boven de 50% om spint te vermijden. Om aan de behoefte van de plant in de bloeifase te voldoen is CANNA TERRA Flores ontwikkeld.

Je kunt de bloemen in de schaduw verwijderen omdat deze nagenoeg waardeloos zijn; ze trekken alleen energie uit het hoofdgewas. Verwijder echter nooit de bladeren die in de schaduw hangen. Deze genereren nog steeds energie die de bloemen nodig hebben voor hun ontwikkeling.

Wanneer je gewas klaar is voor de oogst is afhankelijk van het gewas dat wordt gekweekt. Vaak worden gewassen te vroeg geoogst, wat invloed heeft op de opbrengst, smaak en geur. Weet wanneer je moet oogsten!

Kweken voor beginners

Watergift

Afhankelijk van de grootte van de pot, de groeiomstandigheden en de groeifase van de plant, dient de hoeveelheid water aangepast te worden aan de behoeften van de plant. Onder normale omstandigheden verdampen volwassen planten 4-6 liter vocht per m2 per dag.

Gebruik voor grotere planten minimaal 5 literpotten; hoe groter de pot, hoe stabieler het wortelmilieu. Zorg ook voor voldoende drainage, leg hiervoor eventueel een laagje hydrokorrels op de potbodem om de luchtcirculatie te verbeteren.

Bekijk ook onze lijst met veelgestelde vragen of lees meer informatie over onze producten.

Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (2 stemmen)