Hoe de zoutconcentratie of EC-waarden meten

Hoe de EC-waarden meten?

Doordat gebruiksvriendelijke EC-meters overal gemakkelijk en goedkoop bereikbaar zijn kan iedereen zelf gemakkelijk de zoutconcentratie (dus de hoeveelheid ionen) meten van planten in potten, de bodem in de serre of in de tuin, de compost, nieuwe of hergebruikte potgrond, vijver-, regen-, bodem- of leidingwater enzovoorts. Maar hoe moet je correct meten en hoe kan je de cijfers evalueren? Een belangrijk aspect is de temperatuur van het meetwater. Naast het meten van de bodem kan je met de EC-meter ook de waterkwaliteit van regen-, vijver-, put- en leidingwater meten.

De temperatuur van het meetwater heeft invloed op de resultaten van de meting. Het is daarom noodzakelijk altijd te meten bij dezelfde temperatuur om tot een vergelijking te komen tussen de meetresultaten. Resultaten die je in de literatuur kunt terugvinden zijn gebaseerd op een watertemperatuur van 25 ° Celcius. Per 1 graad temperatuurverschil zal de EC-waarde 2,5% hoger of lager aanduiden.

Door het kennen van de EC-waarde van de bodem komen we ook meer te weten over de groeimogelijkheden van de teelten. Wordt immers door het toevoegen van meststoffen de EC-waarde in onze bodem te hoog, dan zal de groei van de planten hierdoor geremd worden. Hierdoor ontstaat een lagere opbrengst, minder wortelontwikkeling, minder bladgroei en verminderde bloei.

Soms kan het nuttig zijn de EC-waarde op te drijven. Tenminste moet je dan weten waarmee je bezig bent en kunnen beschikken over een EC-meter. Uiteraard zal je steeds binnen de aanvaardbare groeinormen moeten blijven. Met het verhogen van een té lage EC-waarde kan bijvoorbeeld de generatieve groei bevorderd worden bijvoorbeeld bij planten die veel groen vormen en te weinig bloemen hebben, of om bloemknoppen bij fruitgewassen te stimuleren. Ook de bladkleur kan beïnvloedt worden. Bij de teelt van kuipplanten kan de EC-waarde bijgestuurd worden om de planten te harden en dus minder vorstgevoelig te maken. In de snijbloementeelt zullen bloemen geteeld bij een hogere EC-waarde een betere houdbaarheid vertonen.

Zelf bodemmonsters nemen

Benodigdheden:

  • EC meettoestel
  • Voor buiten 10 plastic potjes
  • gedistilleerd water
  • stokje om te roeren

Werkwijze

Pak een beetjes cocos of aarde uit de potten bij de planten. Wil je in de tuin meten? Neem dan op verschillende plaatsen in de serre of in de tuin en op verschillende diepten (tot 50 cm) enkele bodemstalen. Doe de kleine, eenzelfde hoeveelheid grond in verschillende potjes. Hoe meer stalen je neemt hoe beter en juister het beeld van de EC-waarde zal zijn. Ik zou aan raden toch een 10-tal stalen te nemen.

Voeg bij alle potjes éénzelfde hoeveelheid gedistilleerd water toe en meng goed met een stokje of lepeltje. Gebruik geen regen- of leidingwater want die bevatten zelf ook een hoeveelheid ionen waardoor je meting een onjuist beeld geeft. Gedistilleerd water is ontdaan van zouten en mineralen en wordt ook gebruikt voor het vullen van auto-accu’s.

Handig is ook om eerst de pH-waarde met je pH-meter van de verschillende meetingen te doen. Een PH meeting geeft de zuurtegraad aan in je groeimedium, kijk hiervoor verder op de site.

Een leidraad voor gemiddelde goede waardes

normale tuingrond 3-5
universele potgrond 4-7
zaai- en stekgrond 1.5-2
heidegrond 2.5
vijvergrond 1.5
buxusgrond 4
cactussen en vetplanten 5
teelt van sla 1-1.8
teelt van tomaten 1.2-1.8
boomkwekerijgewassen 2.5
minder zoutgevoelige gewassen 4-5
groencompost en zelf gemaakte compost 7.5-15
hydrocultuur 1.2-1.5
serre doorspoelen 0.5-1.0
kweken op grodan steenwol 1.2-1.5

Waterkwaliteit meten

Wanneer we verschillende soorten water meten kunnen we verrassende verschillen zien: regenwater bevat 1/10 minder zouten dan grondwater:

watersoort EC-waarde in mS/cm:

regenwater 0.01 - 0.05
putwater 0.1 - 0.5
leidingwater 0.3-0.7

Werkwijze

Neem verschillende stalen van het water dat je wil meten, bijvoorbeeld de kwaliteit van je regenwater. Doe de kleine, eenzelfde hoeveelheid water in verschillende potjes. Hoe meer stalen je neemt hoe beter en juister het beeld van de EC-waarde zal zijn. Ik zou aan raden toch een 3-tal waterstalen te nemen.

Controleer en noteer eventueel eerst de pH-waarde met je pH-meter van de verschillende stalen. Kijk hiervoor naar het artikel over het meten van de pH. Controleer met je EC-meter de temperatuur van de verschillende potjes en wacht eventueel tot ze gelijk zijn.

Controleer en noteer nu eerst de EC-waarde met je EC-meter van de verschillende stalen. Beoordeling van de meetresultaten van de waterkwaliteit in mS/cm (zie deel 1 voor de betekenis hiervan)

in mS/cm kwaliteit

< 0.25 zeer goed water welk geschikt is voor alle teelten
0.25 tot 0.75 goed water welk geschikt is voor min of meer zouttolerante planten.
Regelmatig doorspoelen en de EC-waarde meten zal nodig zijn
> 0.75 water welk slecht geschikt is, eventueel bruikbaar wanneer jaarlijks goed kan doorgespoeld worden
Beoordeel dit artikel: 
3
Gemiddelde: 3 (2 stemmen)