Vlammen met Club Picante

Vlammen met Club Picante

Kweek met ons mee!

Ontvang GRATIS extreem hete zaadjes

Bestel hier

Kweken, oogsten en saus maken

Kweek mee met Club Picante en maak je eigen saus op het NK pompoenkweken 2021.

Tijdens vlammen met Club Picante gaan we samen door het hele kweekproces: Van zaaien tot oogsten. Om jou goed inzicht te geven in het groeiproces van de 7pot Yellow Brain Strain houden we een dagboek bij.

We gaan heel exact documenteren hoe onze peperplanten zich ontwikkelen, hoe de fases eruitzien en welke kweekuitdagingen wij tegenkomen. Zo kan jij af en toe een kijkje nemen om het meeste uit jouw planten te halen.

Dagboek: 15 September 2021

Vorige week was het zover; de tweede oogst! Gelukkig was het de laatste tijd redelijk zonnig en warm en dat heeft letterlijk zijn vruchten afgeworpen. @eljefeprimosalsa en ik zijn ruim een uur bezig geweest om alle rijpe 7pots te oogsten. Bijna 7,5 kilo, een recordoogst. Helemaal als je weet dat nu, een week later, de volgende lading rijpe vruchten zich alweer heeft aangediend.

Pepers worden gekweekt als jaarlingen, maar in principe kunnen ze overwinteren. Niet bij ons in Nederland, tenzij je ze onder een kweeklamp zet. Omdat wij alle planten weggooien aan het einde van het seizoen hoeven ze nu alleen nog maar pepers te rijpen en er niet mooi zien is geen probleem.

De planten krijgen minder stikstof en een extra dosis fosfor en kalium (PK 13/14) Hierdoor groeit de plant minder en besteed hij meer aandacht aan zijn nageslacht. Het resultaat: nog meer rijpe pepers.

Dagboek: 18 Augustus 2021

De eerste oogst is binnen! Twee weken terug zat het er al aan te komen maar het is altijd maar een beetje afwachten hoe snel pepers rijpen. Temperatuur en zon hebben heel wat invloed en deze lieten alle twee nogal te wensen over de laatste tijd. Ook doen superhots er vaak wat langer over dan de wat mildere Chinense.

Gelukkig is de 7pot yellow brainstrain hier een uitzondering op en doet hij het verrassend goed in Nederland. Mocht je hem ook willen proberen pas dan wel echt op met proeven. Een 7pot kan wel 5 keer zo heet als een Madame Jeanette zijn. In Trinindad koken ze 7pots met 1 peper!

Enfin; de eerste oogst dus. Bijna 3,5Kg is niet slecht voor de eerste pluk. Hopelijk kunnen we 3 keer oogsten dit seizoen en komen we zo rond de 12Kg uit.

Ook de experiment-planten beginnen te produceren, maar daar zit helaas nog niks rijps bij. (Bahamian Goat, Clavo Red, Hab Naranja Picante, Turk Caps, en een Thunder Mountain Longhorn die nét begint te rijpen)

Dagboek: 22 Juli 2021

Ondertussen zijn de planten alweer 10 weken in Amsterdam. Ondanks de nogal koele en bewolkte start van de zomer zat de groei er behoorlijk in. Sinds de laatste update lijkt de kas echter wel ontploft! De zonniger en warmere dagen werpen hun vruchten af! Het pad waar de 7pots staan is bijna dichtgegroeid en de planten komen ongeveer tot aan mijn oksel.

Na goede resultaten vorig jaar na het toevoegen van CANNABOOST zijn we er dit seizoen maar iets eerder mee begonnen. De planten bloeien namelijk constant door, totdat het te koud wordt. Tot nu toe een verbluffend resultaat, zoals te zien is op de foto’s.

Helaas is er ook iets minder goed nieuws; bladluizen hebben de kas ontdekt. Ze doen zich tegoed aan de jonge blaadjes en bloemknoppen en kunnen een goede oogst behoorlijk in de weg zitten. Geen bloemen is geen pepers natuurlijk. Gelukkig waren ze vroeg opgemerkt en zijn er lieveheersbeestjes uitgezet.

Een lieveheersbeestje kan in zijn leven een paar duizend luizen eten en is dus een goede remedie. Vraatzuchtiger nog zijn hun larven maar omdat er ook ergens een onontdekt mierennest zit (mieren verdedigen luizen omdat ze zich tegoed doen aan hun zoete honingdouw) waren volwassen lieveheersbeestjes een betere keuze.

Die kunnen zich wat beter verdedigen. Laten we hopen dat ze alle luizen opeten en de mieren ergens anders gaan wonen. Die hoek van de kas wordt de komende tijd goed in de gaten gehouden

Dagboek: 8 Juli 2021

Ondanks de, tot nu toe, niet al te stralende zomer gaat het goed in de kas. Vorig jaar hadden we een kleine proefkweek gedaan met de 7pot (yellow brainstrain) en die kwam verrassend goed uit de bus voor een superhot in Nederland. De meeste Habanerosoorten (Capsicum Chinense) redden zich, mits op tijd gezaaid, prima in de kas maar superhots zijn vaak toch net iets gevoeliger voor matig weer. Deze 7pot niet! Helaas is alles nog groen waardoor het nog niet zo opvalt, maar de planten zitten nu al behoorlijk vol pepers.

Eigenlijk lusten ze zelfs al een beetje meer voeding dan ze nu krijgen maar er zijn ondertussen meer variëteiten in de kas aangekomen en die drinken allemaal uit hetzelfde voedingsvat. Het is momenteel dus een balanceeract om de jongere planten niet te overvoeden, maar de grote ook weer niet te weinig te geven.

Tevens; de eerste Thunder Mountain Longhorn peper hangt aan de plant. Hopelijk wordt dat een goeie inzending voor de langste peper tijdens het NK Pomoenkweken!

Dagboek: 24 Juni 2021

De afgelopen weken was het gelukkig prima weer en de 7pots zijn echt behoorlijk gegroeid. Na 4 weken kwamen de eerste wortels, ondanks het worteldoek, uit de onderkant van de potten gekropen. Een duidelijk teken dat de planten goed bezit van hun nieuwe pot genomen hadden.

Water geven met een gieter kan een leuke bezigheid zijn, maar met hete dagen en 60 planten in de kas is het wel een behoorlijk intensieve bezigheid. Gelukkig hebben we een autopot-systeem en dat kon nu eindelijk 'live'. Weg met de gieter :)

Twee weken terug waren er behoorlijk veel bloemen en een enkele ontpoppende peper. Ondertussen hangt er al een behoorlijke vracht aan stevig gegroeide pepers aan de planten. Dat de 7 pot yellow brainstrain productief is voor een superhot mag gezegd worden.

Over brainstrain gesproken; als je goed naar de pepers kijkt kun je zien waar de naam vandaan komt.

Dagboek: 10 Juni 2021

Inmiddels staan de 7pots alweer ruim twee weken in Amsterdam. Het was nogal wat voor de planten; vanuit een geklimatiseerde ruimte verhuizen naar een koude kas en een pot die 8 keer zo groot is. Helemaal de eerste week was het goed fris, een behoorlijke shock.

Koude natte potten zijn niet ideaal voor (jonge) pepers. Bij temperaturen onder de 14 graden gaan peperplanten in de wachtstand. Ze overleven wel, maar sparen hun krachten voor betere tijden. Iets wat je liever niet wilt in een kort Nederlands kweekseizoen maar goed, het weer laat zich helaas niet plannen.

Gelukkig is er ondertussen mooi weer aangebroken en zijn de planten behoorlijk gegroeid. De eerste bloemen zijn open en hopelijk zijn de wortels onder de grond ook druk bezig de potten te vullen. Er zijn zelfs al wat vruchten gezet. Dat belooft veel goeds als deze zomer een beetje meewerkt.

Dagboek: 19 Mei 2021

Afgelopen woensdag, 19 Mei, was het dan eindelijk zover. De 7Pot-zaden (7pot yellow brain strain) die begin Maart bij CANNA de grond in gingen, zijn ondertussen uitgegroeid tot stevige, robuuste planten en klaar om in Amsterdam verder te groeien. Dit seizoen zal deze 'Superhot' peper de helft van de kas innemen, zodat er hopelijk een behoorlijke oogst naar El Jefe kan voor zijn jaarlijkse limited edition saus.

IJsheiligen, de dagen waarna de kans op nachtvorst zo'n beetje is verdwenen, ligt een week achter ons dus de hoogste tijd om wat werk in de kas te verzetten. Begin deze week was er al een pallet met CANNA voeding, Coco coir en Aqua pebbles geleverd.

Op de bodem van de potten beginnen we met een lekkere laag Aqua pebbles, ongeveer zo hoog als het water in de autopot-schotels komt te staan. Dit jaar mengen we ook een deel kleikorrels door de Coco. Vorig seizoen bleek dat bij koel Nederlands weer, wanneer de planten niet zo veel verdampen, en dus ook minder drinken, de wortels soms toch net iets natter stonden dan ideaal voor planten die uit Midden-Amerika komen. Capsicum (Chinense) staat liever iets te droog dan te nat!

Ondertussen was El Jefe op- en neer naar het zuiden van Nederland gereden om de 30 planten op te halen. De hoogste tijd om te verpotten. Om de planten te laten wennen aan hun nieuwe huis en de wortelgroei te stimuleren hebben we wat minder voeding toegevoegd. We kweken in een onverwarmde kas, dus de planten zullen wat minder drinken dan voorheen. Door de voedingsgift iets te verminderen gaan de wortels op zoek naar meer en vullen ze dus sneller de pot. En hoe eerder de wortels onderin de pot zijn aangeland, hoe sneller het Autopot-systeem zijn werk kan gaan doen. Een lekkere scheut RHIZOTONIC mag natuurlijk niet ontbreken bij het overpotten.

*Tijdens het opkweken bij CANNA zijn de planten 'helaas' aangevallen door bladluis. Gelukkig was men er daar snel bij met het uitzetten van natuurlijke vijanden, waardoor alle luizen veranderd zijn in 'mummies' en we zeker zijn van een compleet leger aan roofmijten dat op het punt staat om uit deze mummies tevoorschijn te komen. Hopelijk zijn we er zo voor de rest van het seizoen van af.

Gevaarlijk HEEEET!

Dit jaar zijn het zaadjes van de 7pot Yellow Brain Strain. Deze peper staat bekend als één van de heetste pepers ter wereld. Je kunt deze peper vergelijken met Bhut Jolokia of de Trinidad Scorpion.

Het is niet voor niets dat de 7pot Yellow Brain Strain zijn naam dankt aan het idee dat je slechts één peper nodig hebt om 7 pannen smaak te geven.

Tip and tricks van DONNIE

Start jij nu met kweken en ben je opzoek naar de handige kneepjes van het vak? In de serie Donnies Plantjes verteld Donnie aka Maradonnie je van A tot Z hoe je moet kweken.

Om de 2 weken komt er een nieuwe aflevering uit! Geen aflevering missen? Volg onze socials! @cannanederland.official | Youtube

Vlammen met Club Picante

Dat we bij CANNA fan zijn van de chili peper plant, hebben we nooit onder stoel of banken geschoven. En daarom werken we sinds een aantal jaren samen met Club Picante.

Club Picante is een peper kweek vereniging die in de kolenkitbuurt in Amsterdam pepers kweekt voor de hot sauce maker EL JEFE PRIMO SALSA. In samenwerking met de buurtbewoners word er gestreeft naar de perfecte oogst. Hier komen sociaal samenwerken en -ondernemen samen.

Club Picante is opgericht vanuit de liefde voor en het kweken van hete pepers door fanatieke hobbyisten. Het dient als een inspiratie- en informatieplatform voor alles wat daarmee te maken heeft, zoals zaadselectie, genetica, ras, voeding, kweektips of het selecteren van geschikte soorten voor de productie van hot sauce. Kortom alles wat komt kijken bij het succesvol kweken als hobbyist van pepers.

Daarbij wordt Club Picante ondersteund door CANNA in de vorm van kennis, voeding, substraten en andere kweekbenodigdheden.

1 2 3 4 5 6 7 8

Bekijk hoe El Jefe te werk gaat

 

CANNA x El Jefe (episode 1)

 

El Jefe: Stadskas (episode 2)

 

El Jefe: Fabriek (episode 3)

Limited editions

Elk jaar worden er door Club Picante chili peper zaden geselecteerd die uiteindelijk tot een seizoens "harvest" leiden. Van deze oogst wordt door EL JEFE een limited edition, single batch hot sauce gemaakt (+/- 500 flessen).

2021: 7pot Yellow Brain Strain

In 2021 zal Club Picante gaan kweken met de 7pot Yellow Brain Strain voor de limited edition saus van EL JEFE.

Wil jij ook de limited edtion peper kweken?

Meld je nu aan!

2020: Dark Chocolate

2019: Bahamian Goat

De Bahamian Goat heeft een aangename fruitige, aromatische smaak. Gecombineerd met ananas en verse gember, is dit weer een klassieke hete saus van EL JEFE.

EL JEFE

EL JEFE is een gast die in 2014 hot sauce is gaan maken. Opgegroeid in Texas en later veel in Mexico gereisd, maar toch in Amsterdam is gaan wonen en hot sauce is gaan maken. Met chili's uit Mexico is El Jefe begonnen met typisch Mexicaanse salsa hot sauzen, zoals Picante en Verde. Met de Picante won hij zelfs de prijs voor "Best Hot Sauce" op het Dutch Chili Fest 2014/2015.

El JEFE heeft zijn assortiment uitgebreid en is hij andere smaken met pepers uit andere delen van de wereld gaan maken, zoals de Madame Jeanette uit Suriname voor de Volcán saus.

In 2018 heeft hij Club Picante opgezet voor het kweken van eigen pepers in een kweek tunnel. Ook organiseert hij jaarlijks een craft bier festival onder de naam WILD WEST BREW FEST in zijn buurt in Amsterdam West.

De sauzen van EL JEFE eet je samen het beste met de Premium Corn Taco Torillas of de Premium Nacho Chips. Alle producten van EL JEFE zijn te verkrijgen via zijn shop.

Wil jij ook de limited edtion peper kweken?

In 2021 zal Club Picante gaan kweken met de 7pot Yellow Brain Strain voor de limited edition saus van EL JEFE. Schrijf je in om zelf ook met de limited edtion peper te kweken!
Jouw gegevens