Gemiddeld wordt aan potgrond 5 à 6 kg kalk per m3 (1.000 liter) toegediend om de pH-waarde te verhogen. Na bekalking duurt het enkele weken voordat de pH-waarde stabiel is. Indien er niet of te weinig bekalkt is, kunnen elementen als mangaan, ijzer en fosfaat in te hoge concentratie worden opgenomen, waardoor er overmaatverschijnselen optreden.
De aluminiumconcentratie kan voor de plant tot toxische waarden stijgen, waardoor wortelverdikking ontstaat en de voedingsopname wordt beperkt. Als de pH-waarde van de potgrond te laag is, kan door toediening van 20 gram kalk (dolocal) per 10 liter potgrond de pH-waarde met één punt worden verhoogd.
De juiste zuurtegraad van potgrond ligt tussen 5,8 en 6,2. Bij pH-waarden hoger dan 6,2 kan er fosfaat (in de vorm van calciumfosfaat) neerslaan. Hierdoor wordt het minder makkelijk beschikbaar voor de plant.
Potgrondmengsels kunnen onderling sterk verschillen in kwaliteit en samenstelling. In Nederland richt de Stichting RHP zich op kwaliteitshandhaving en controle van veenproducten, grondstoffen, potgrondsamenstellingen en substraten zoals kokos, perliet, puimsteen, etc. Op basis hiervan wordt het RHP-keurmerk toegekend. Substraten en substraatgrondstoffen voorzien van het RHP-keurmerk zijn veilige mengsels (onkruidarm en ziektevrij). Ze bieden echter geen garantie voor een succesvolle teelt. Het RHP-keurmerk zegt namelijk niets over de exacte structuuren chemische eigenschappen van de potgrond. Potgrondmengsels kunnen sterk in prijs verschillen. Potgrondmengsels op basis van tuinturf zijn doorgaans goedkoper dan mengsels op basis van het meer luchtige witveen. Voor witveen geldt dat de grovere fractie vele malen duurder is dan de fijne fractie. CANNA hanteert een hogere kwaliteitsnorm dan RHP betreffende haar potgronden en overige substraten.
De meest betrouwbare methode om de voedingstoestand van de aarde te meten, is met behulp van de 1:1.5-extractiemethode. Met behulp van deze methode kunnen de EC- en pH-waarden van het wortelmilieu worden bepaald. De EC- en pH-waarden van de drain wijken hier doorgaans van af, omdat aarde in staat is een aantal elementen vast te houden of juist af te staan. Na 3 à 4 weken kan het beste een 1:1½-analyse worden uitgevoerd. Volg de volgende stappen voor een betrouwbare analyse:
Op basis van eigen onderzoek naar de juiste water- en luchtverhoudingen in substraten, heeft CANNA in de praktijk proeven gedaan met diverse potgrondmengsels. Deze mengsels waren gebaseerd op hoogwaardige luchtige grondstoffen. Ze zijn vergeleken met potgrondmengsels op basis van perliet.
In verschillende kweekruimtes werd de ene helft van de planten in het potgrondmengsel met perliet gezet en de andere helft op een luchtiger mengsel. Het klimaat en de voeding waren voor alle planten gelijk. Na drie weken werden er duidelijk visuele verschillen waargenomen. De planten op het luchtige mengsel vertoonden een significant betere groei (gemiddeld 5 cm meer lengteontwikkeling) en een stevigere stengel. Er waren minder slaphangende bladeren gedurende de nacht, wat erop duidt dat de plant ook zonder licht voldoende water opnam. Voldoende water is een eerste vereiste voor een optimale groei en bloei van planten en gewassen. De resultaten van deze testen tonen nog eens aan, dat een ruime luchtvoorziening belangrijk is voor een gezond wortelmilieu.
Een goede start is essentieel om een goede oogst te krijgen. Let op dat u zaadjes koopt die geschikt zijn voor de door u gekozen kweek (binnen of buiten). Het ontkiemen van de zaadjes kunt u het best doen volgens het volgende stappenplan: