Info-Courier Calcium

Calcium - Tekorten Gids

Calcium - Tekorten GidsCalcium bevindt zich binnen de gehele plant. Calcium wordt voor veel processen in de plant gebruikt, maar is vooral belangrijk voor het groeiproces. Het heeft een regulerende werking in de cellen en draagt bij aan de stabiliteit van de plant.

Planten beschikken over twee transportsystemen: Het xyleem en het floëem. De meeste voedingsstoffen kunnen via beide systemen worden getransporteerd, maar in het geval van Calcium is dit niet mogelijk. Calcium wordt vrijwel uitsluitend getransporteerd via de xyleem vaten en heeft daarom weinig mobiliteit binnen in de plant. Het is belangrijk dat er altijd voldoende calcium is bij de wortel, zodat het voortdurend voor de plant beschikbaar is voor absorptie.

Over calcium in het kort

Wat is het en wat doet het?
Calcium is belangrijk voor het groeiproces. Het heeft een regulerende werking in de cellen en draagt bij aan de stabiliteit van de plant.
Wat zie je?
Geel/bruine vlekken, omgeven door een scherpe bruine rand.
Wat kun je doen?
Calcium toevoegen door middel van een vloeibare kalkmeststof zoals calciumnitraatoplossing.

Calcium - Tekorten Gids

Symptomen van een tekort

De oudere, grotere bladeren net boven de onderste bladeren vertonen de eerste symptomen. Er verschijnen geel/bruine vlekken, meestal omgeven door een scherpe, bruine rand. Daarnaast wordt de groei afgeremd en in ernstige gevallen zijn de toppen veel kleiner dan normaal en gaan ze niet dicht.

Ontwikkeling van een tekort

  • De symptomen verschijnen vaak snel, binnen een of twee weken nadat de eerste vlekken op de oudere bladeren zichtbaar zijn. De vlekken beginnen meestal als kleine, lichtbruine spikkeltjes die na verloop van tijd groter worden.
  • Na twee weken verschijnen er steeds meer vlekken op de oudere bladeren en vaak ook aan de rand van de bladeren net als bij een tekort aan kalium of bij symptomen van verbranden. De vlekken hebben een scherpe rand en bevinden zich niet uitsluitend aan de rand van de bladeren. Binnen een week is vaak al een vertraging in de ontwikkeling merkbaar.
  • Soms rimpelen de groeipunten en rond de vruchten zie je dunne, smalle bladeren zonder vlekken.
  • De oudere bladeren sterven langzaam af en er verschijnen gelige onregelmatig gevormde vlakken rond de necrotische vlekken. Hoe ouder het blad is, hoe ernstiger de symptomen.
  • Ook de bloei wordt belemmerd en vertraagd. De vruchten blijven vrij klein.

Calcium - Tekorten Gids

Redenen voor een tekort

  • Kweken op calciumvaste grond.
  • Een overmatige hoeveelheid aan ammonium, kalium, magnesium en/of natrium bij de wortel. De absorptie wordt vooral door ammonium en in minimale mate door natrium afgeremd.
  • Problemen met de verdamping als gevolg van een te hoge EC-waarde of door extreem hoge of lage relatieve vochtigheid.

Oplossingen voor een tekort

  • Indien de EC-waarde van het substraat of van de grond te hoog is, kan deze eenvoudig worden gespoeld met zuiver en eventueel aangezuurd water.
  • Via de voedingsoplossing kan extra calcium worden gegeven door middel van vloeibare kalkmeststoffen zoals een calciumnitraatoplossing. Bij een extreem zure grond, kan kalkmelk worden gebruikt om de pH te verhogen. Gebruik de juiste grond die niet te zuur is. Zure grond bevat vaak onvoldoende kalk. Goede potgrond en kokossubstraten zijn al van kalk voorzien.

Pas op met meststoffen die chloride bevatten.

Tekorten Gids

Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (1 stem)