Pests & Diseases: Fungus Gnats

Varenrouwmug - Plagen en Ziekten

De volwassen varenrouwmug is een kleine zwarte vlieg met een lengte van ongeveer 3 tot 4 mm. Ze worden vaak in zwermen in kassen aangetroffen, omdat ze worden aangetrokken door de vochtigheid, hoge temperaturen en door het ontbindend organisch materiaal. Gewas substraten bieden ideale omstandigheden voor hun larven. Deze zijn wit, ze hebben geen poten en lijken op kleine wormen. Ze voeden zich met organisch materiaal en zachte plantendelen onder de grond zoals wortels en stengels.

In het kort over de plaag

Wat zijn varenrouwmuggen?
De varenrouwmug (families Mycetophilidae en Sciaridae) is een veelvoorkomende plaag die kamerplanten aantast, voornamelijk in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.
Wat is er te zien?
Ze worden meestal het eerst opgemerkt wanneer onschuldige volwassenen rond de kamerplanten vliegen of zich verzamelen in een nabijgelegen venster.
Wat is er tegen te doen?
Zorg ervoor dat de lucht boven de grond circuleert en geef je planten goed water.

Biologische cyclus van varenrouwmuggen

Volwassen muggen leven ongeveer een week en leggen tot wel 300 eitjes in rijke, vochtige bodems. Binnen vier tot zes dagen komen kleine larven tevoorschijn en beginnen zich tijdens hun twee weken durende leven te voeden met plantenwortels. Het popstadium duurt drie tot vier dagen voordat jonge volwassenen uit de grond komen en beginnen met de volgende generatie. De gehele levenscyclus van eitje tot volwassen vlieg kan in slechts drie tot vier weken voltooid worden, afhankelijk van de temperatuur. Vanwege hun geneigdheid en relatief korte dracht kunnen potplanten voor elk stadium – ei, larve, pop, volwassene – gastheer zijn, met meerdere generaties tegelijk.

Varenrouwmug

Symptomen van de plaag

Symptomen van planten die aangeven dat de varenrouwmug aanwezig is, zijn plotselinge verwelking, verlies van kracht, slechte groei en vergeling van de bladeren. Bij ernstige infecties kan een aanzienlijk deel van de planten verloren gaan.

Hoe de plaag te vermijden?

  • Inspecteer planten voorafgaand aan de aankoop op tekenen van insectenplagen. Woel de grond in de buurt van de stengel voorzichtig los en kijk of er glanzende, heldere larven te zien zijn. Weiger elke plant die tekenen van muggen vertoont.
  • Geef niet te veel water, vooral in de wintermaanden wanneer de plant niet veel water nodig heeft. Varenrouwmuggen doen het goed in vochtige bodems. Gebruik bij het oppotten geen organisch materiaal wat water vasthoudt, zoals algen, wat het leggen van eieren kan stimuleren.

Varenrouwmug

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

  • Als er al plagen zijn, laat de grond dan drogen tot een diepte van ongeveer 2,5 tot 5 cm tussen twee watergiften. Dit doodt niet alleen de larven en remt de ontwikkeling van de eitjes, het maakt de bodem ook minder aantrekkelijk voor de eieren leggende vrouwtjes.
  • Gebruik horizontaal op het grondoppervlak geplaatste gele kleefvallen om grote aantallen eierleggende volwassenen te vangen. De muggen worden aangetrokken door geel en kunnen makkelijk uit de val worden verwijderd voordat ze meer eieren kunnen leggen.
  • Gebruik een bedekkende toplaag met gunstige nematoden om het larvestadium te vernietigen. Nematoden zijn microscopisch kleine rondwormen die de varenrouwmug larve binnendringen en vervolgens bacteriën vrij laten die de plaag van binnenuit consumeren. Ook bij schadelijke gazon- en tuinlarven, vlooien en andere in de bodem geboren plagen, werken Nematoden (ze brengen geen schade toe aan regenwormen). De langlevende nematoden zijn veilig voor gebruik bij huisdieren, planten en uw gezin.

Plagen en Ziekten Gids

Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (1 stem)