Pests & Diseases: Mildew

Meeldauw - Plagen en Ziekten

Meeldauw staat ook bekend als “valse meeldauw”. Wanneer de ziekte zich verspreidt krullen de bladeren op, waarna ze sterven en uiteindelijk afvallen. De delen van het mycelium die de sporen van de schimmel bevatten komen tevoorschijn via de huidmondjes van de plant. Bij goed licht is het gemakkelijk te zien door de grijze of paarse viltachtige bedekking op de achterkant van het blad.

In het kort over de plaag

Wat is meeldauw?
De term meeldauw verwijst naar een groep van fytopathogenen schimmels die ziekten veroorzaken bij planten en die soortgelijke symptomen vertonen. We maken onderscheid tussen “echte” en “valse” meeldauw.
Wat is er te zien?
Over het algemeen wordt meeldauw op het bovenblad aangetroffen, maar er zijn uitzonderingen. Het blad ziet eruit alsof het met poeder is bestrooid.
Wat is er tegen te doen?
Houd de luchtvochtigheid laag en houd het gebied waar de groei plaatsvindt schoon.

Over echte meeldauw

Echte meeldauw staat ook bekend als witziekte. Voordat symptomen zichtbaar worden, begint het blad blaarachtige vlekken te ontwikkelen. Dit wordt gevolgd door de karakteristieke witte poeder op de plaats waar de vlek zat. Het blad ziet eruit alsof het bestrooid is met poeder. Over het algemeen komt meeldauw voor aan de bovenkant van het blad, maar er zijn uitzonderingen. Een type schimmel groeit alleen aan de onderkant van het blad, waardoor het geen verrassing is dat dit type vaak over het hoofd wordt gezien. Naarmate de ziekte vordert, kunnen de bladeren echter geheel worden bedekt met deze witte laag en kan het zelfs op knoppen gaan zitten. Dit heeft negatieve invloed op de grootte en kwaliteit van het gewas.

Meeldauw

Hoe de plaag te vermijden?

De beste behandeling tegen deze soorten schimmels is preventie; als ze eenmaal aanwezig zijn en zich ontwikkeld hebben zijn ze zeer moeilijk uit te roeien, soms hebben zelfs chemische fungiciden moeite hiermee. Probeer te voorkomen dat sporen van elders komen en je planten besmetten, door het gebied waar de planten groeien schoon te houden. Je kan dit doen door alleen schone apparatuur te gebruiken en je handen van te voren grondig te wassen. Daarnaast kan CANNACURE ter voorkoming van meeldauw op de plant worden gespoten.

Meeldauw

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

  • Verwijder verdachte bladeren en bewaar deze in een hersluitbare diepvrieszak samen met wat vochtig papier op een warme plaats. Na twee dagen kun je de bladeren op meeldauw controleren, eventueel met behulp van een vergrootglas.
  • Verwijder alle verontreinigde bladeren, maar zorg ervoor dat je de ziekte niet zelf verspreidt. Zorg ervoor dat je regelmatig je handen wast, bij voorkeur met een alcohol oplossing.
  • Verbrand alle besmette materialen.
  • Bespuit de plant met CANNACURE om de ziekte te bestrijden.
  • Vergeet niet dat je de besproeiing meerdere keren moet herhalen.

Plagen en Ziekten Gids

Beoordeel dit artikel: 
Geen stemmen