HYDRO

Gebruik van run-to-waste-systemen met inerte substraten

Met de CANNA HYDRO lijn hebben kwekers optimale controle over hun planten gekregen. Het is alsof de planten zijn aangesloten op een infuus. Dit vereist meer kennis en er dient meer gecontroleerd te worden dan bij het kweken op bijvoorbeeld potgrond.

Doordat de water- en voedingsopname beter geregeld kunnen worden, kunnen ook hogere opbrengsten worden behaald. Op deze wijze kan de plant ook direct worden bijgestuurd als er iets fout dreigt te gaan. CANNA vindt het overigens belangrijk, dat er zich geen schadelijke ballaststoffen in de aangeboden voeding bevinden, omdat deze direct negatieve invloed zullen hebben op de ontwikkeling van de plant. CANNA voeding is daarom gemaakt uit eerste klas hoogwaardige grondstoffen.

Ontwikkelingsfasen van de plant

CANNA onderscheidt grofweg twee ontwikkelingsfasen tijdens het leven van de plant. Aanvankelijk zal de plant de hoogte ingaan en veel takken en bladeren vormen. Deze fase noemt men de vegetatieve fase van de plant. Afgestemd op wat de plant in deze periode aan voeding nodig heeft, is CANNA Hydro Vega ontwikkeld. Na deze fase breekt de generatieve fase aan. Nu veranderen de behoeften van de plant en is er dus ook een andere voeding nodig: CANNA Hydro Flores.

Vegetatieve fase

Al in het begin van haar groei legt de plant de basis voor de uiteindelijke opbrengst. Kenmerken van een gezonde en krachtige groei zijn vitale groeischeuten en een weelderige wortelontwikkeling. CANNA Hydro Vega is speciaal ontwikkeld om optimaal tegemoet te komen aan de behoeften van de plant in deze fase. Een optimale opname van de juiste voedingsstoffen is vanaf het begin van de teelt op elk inert medium gegarandeerd met CANNA Hydro Vega. CANNA Hydro Vega kenmerkt zich door haar rijkdom aan direct opneembare stikstofverbindingen, hoogwaardige ijzerchelaten en sporenelementen in exact de juiste verhoudingen en hoeveelheden. Houdt er rekening mee dat een deel van deze vegetatieve fase in de bloeiperiode, die ingeluid wordt door de nacht in te korten, doorloopt.

Generatieve fase

Ook in de generatieve periode van de plant spelen een directe beschikbaarheid en een juiste samenstelling van voedingsstoffen een cruciale rol. CANNA Hydro Flores bevat alle voedingsstoffen die de plant tijdens haar generatieve fase nodig heeft. Zo is er tijdens de generatieve periode beduidend minder stikstof nodig, maar stijgt de behoefte aan kalium en fosfaat. De unieke formule van CANNA Hydro Flores is daarnaast onder meer rijk aan sporenelementen in een direct opneembare vorm. Een uitbundige bloei is dan ook het resultaat. CANNA adviseert om CANNA Hydro Flores te gebruiken op het moment dat de plant zichtbaar generatief wordt. Dit zie je, doordat de plant minder snel groeit en de groeipunten wat compacter ogen. Wanneer dit is, is sterk afhankelijk van welke plant of ras je kweekt. Het kan een kwestie zijn van een paar dagen, maar ook van een paar weken.

Druppelaars

Soms ziet een plant er slechter uit dan de andere planten. Hoewel de oorzaken hiervoor divers kunnen zijn, ligt zij niet zelden bij een druppelaar die in watergift (sterk) afwijkt van de andere druppelaars. Hierdoor krijgt de plant te veel of te weinig water en daarmee varieert ook haar voeding. Controleer daarom regelmatig of je druppelaars niet verstopt zijn. Elke keer voordat je een teelt begint, raden wij aan de druppelaars te controleren. Stop hiertoe elke druppelaar in een leeg bierflesje en kijk na verloop van tijd of de hoeveelheden onderling niet te sterk afwijken. Maak de druppelaars in ieder geval na iedere teelt schoon. Tegen welke schoonmaakmiddelen een druppelaar bestand is, hangt af van het materiaal. Een simpele manier om je druppelaars te reinigen is om ongeveer 250 ml CANNA pH- Groei toe te voegen per 10 liter water en hiermee de druppelaars te spoelen.

Voorkom ook algengroei in het voedingsvat. Algen verstoppen de druppelaars ook. Algengroei kun je tegengaan door onder andere te voorkomen dat er licht in het vat kan schijnen. Gebruik dus een deksel. Daarnaast willen wij erop wijzen, dat het gebruik van zogenaamde capillair druppelaars niet nauwkeurig is; de hoeveelheid water die iedere plant krijgt, is zelden identiek. Een zeer goede oplossing voor dit probleem is een druppelaar die pas bij een bepaalde druk begint te lopen; drukcompenserende en zelfsluitende druppelaars. Op deze manier gaan alle druppelaars gelijktijdig open en krijgen alle planten evenveel voedingswater. Dit zijn de meest geavanceerde druppelaars die momenteel verkrijgbaar zijn.

Naast capillair druppelaars en drukcompenserende druppelaars zijn er labyrint druppelaars. Labyrint druppelaars hebben een waterafgifte die in nauwkeurigheid tussen die van capillair druppelaars en drukcompenserende druppelaars in ligt. Net als drukcompenserende druppelaars zijn labyrint druppelaars ook minder gevoelig voor verstoppingen in vergelijking met capillair druppelaars.

Wij adviseren u om drukcompenserende en zelfsluitende druppelaars te gebruiken en deze in een ringleiding te leggen bij het kweken op hydro systemen. Bij een ringleiding komt het uiteinde wederom terug in het voedingsvat. Een ringleiding heeft als voordeel dat het systeem in iedere situatie door één persoon bediend kan worden.

Door eerst kortstondig (voor de eerste druppelbeurt) de leiding door (rond) te spoelen ontstaat er een schone leiding. Het restwater, dat die nacht in de leiding stond, wordt eerst gefilterd en een eventuele afwijkende pH of EC van het water wordt gecorrigeerd in het vat (deze gaat dus niet naar de plant). Zie onderstaande tekening ter verduidelijking. Daarnaast kan 1 maal per 2 weken het systeem worden gereinigd (filter en leidingen).

Een veel gebruikte werkwijze van reinigen:

  • Zuur een emmer kraanwater aan tot pH 3.0 met CANNA pH- Groei.
  • Zet de dompelpomp in de emmer.
  • Controleer of de retour/drukkraan dicht staat.
  • Open de aftapkraan.
  • Start de pomp.
  • Bouw niet teveel druk op. Druppelaars mogen niet druppelen.
  • Pomp de leiding vol totdat er een pH van 3.0 uit de aftapkraan komt.
  • Stop dan met pompen en sluit de aftapkraan.
  • Laat het systeem 12 uur staan.
  • Volgende dag voor de eerste druppelbeurt: plaats de pomp terug in het vat.
  • Open de aftapkraan.
  • Start de pomp.
  • Pomp totdat voeding (met dezelfde pH als van het voedingsvat) de aftapkraan verlaat.
  • Stop met pompen en sluit de aftapkraan.
  • Het systeem is klaar voor gebruik.
Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (2 stemmen)