HYDRO

CANNA HYDRO Voedingsstoffen

Wanneer je kweekt met de CANNA HYDRO lijn heb je naast een onderscheid in Vega en Flores, ook te maken met flessen waarop een A of een B staat. Deze flessen verschillen qua inhoud sterk. Net als in de reguliere tuinbouw heeft CANNA, om haar meststoffen zo geconcentreerd mogelijk te kunnen aanbieden, deze meststoffen over twee oplossingen verdeeld. Vandaar dus de A en de B fles.

De truc is, dat je zo voedingsionen van elkaar scheidt, die samen snel in een sterk geconcentreerde oplossing zouden neerslaan. Hierdoor kun je de concentratie van de pure voeding sterk verhogen. Voor het aanmaken van je voeding heb je dan wel weer beide flessen nodig.

De rol van EC en pH

Om te controleren of je voedingsvat correct is aangemaakt, heb je twee tools. Je kunt de zuurgraad (pH) en de concentratie van de in het water opgeloste voedingszouten (EC) bepalen. De zuurgraad vertelt je iets over de opneembaarheid van de voeding, terwijl de EC je (een beetje) een idee geeft van de hoeveelheid van de voeding. Bedenk dat de EC van het voedingsvat naast de voedingszouten van de voeding ook bepaald wordt door de EC van het gebruikte water. De in het water aanwezige zouten zijn niet per definitie voedingszouten en hun samenstelling en hoeveelheid verschilt sterk per gebied. Zo heeft zacht water meestal een lage EC. Gebruik je osmosewater, dan heeft dit een EC van bijna 0. Wij adviseren je daarom altijd een voeding uit de CANNA HYDRO lijn te gebruiken, die bij jouw water past.

De EC is dus onder meer een maat van de hoeveelheid voeding die je plant krijgt aangeboden. Een te hoge EC zal tot schade lijden. Zoutstress en overbemesting kunnen tot diverse afwijkingen leiden. Meer is niet altijd beter. Aan de andere kant kan ook een te lage EC tot afwijkingen leiden; gebrekverschijnselen. Bedenk echter dat de EC onlosmakelijk verbonden is met de hoeveelheid voeding die gegeven wordt. Als de plant flink verdampt vanwege bijvoorbeeld hoge temperaturen, zal zij meer water nodig hebben, maar kan daarmee niet meer voeding verwerken; de EC moet verlaagd worden om zoutopbouw in het substraat te voorkomen.

Aanmaken van het voedingsvat

hydro-vegaOp het etiket van de fles kun je vinden hoe je CANNA HYDRO voeding gebruikt. Gebruik in de eerste plaats altijd het juiste product. De CANNA HYDRO voeding die voor jouw watertype geschikt is en die bij de ontwikkelingsfase van je planten hoort (Vega of Flores). Elke Hydrovoeding bestaat uit twee delen; A en B. A en B worden altijd in de 1:1 verhouding gebruikt. Een vat kun je als volgt aanmaken:

 1. Laat het voedingsvat voor 90% met leidingwater vollopen.
 2. Als je het voedingswater snel wilt kunnen aanmaken en gebruiken, zorg dan dat je water een temperatuur heeft van rond de 20 - 22 ºC. Dit kan door warm water aan het koude water toe te voegen.
 3. Meet de EC van het leidingwater.
 4. Voeg 1 voor 1 alle additieven toe, en roer tussentijds goed door.
 5. Meet vervolgens de juiste hoeveelheid CANNA Hydro A voeding af en giet dit in het water. Roer de oplossing hierna goed door.
 6. Neem vervolgens exact dezelfde hoeveelheid CANNA Hydro B voeding en roer dit goed door het vat.
 7. Controleer met een EC-meter of de oplossing de juiste EC heeft. Is de EC te laag, voeg dan meer voeding toe. Uiteraard ook nu weer gelijke delen A en B. Voeg meer water toe, wanneer de EC te hoog is. Doe dit voorzichtig en nauwkeurig.
 8. Controleer vervolgens de zuurgraad met een pH-meter. De pH moet tussen de 5.2 en 6.2 liggen. Indien nodig kan de pH verhoogd worden met CANNA pH+ 5% (voor kleine correcties) of CANNA pH+ Pro 20% (voor grotere correcties). De pH verlagen kan met CANNA pH- Pro Groei of CANNA pH- Pro Bloei. Mocht er tijdens het mengen een witte nevel ontstaan, kan bij een volgende keer mengen al na stap 3 een deel (+/- 50%) van de CANNA pH- Pro (Groei of Bloei) worden toegevoegd.
 9. Tot slot verdient het de aanbeveling het voedingsvat altijd even te laten rusten, voordat je de voedingsoplossing aan de plant geeft. Als het kan, is een nachtje rusten een mooie lengte. Je zult overigens niet altijd dezelfde hoeveelheid voeding geven. Naarmate de plant groter wordt, kan zij meer voeding opnemen en zich dus sneller ontwikkelen. Het is dus noodzakelijk om de hoeveelheid voeding te verhogen naarmate de plant groter wordt. Hoeveel je wanneer kunt geven, daarvoor heeft CANNA algemene kweekschema’s opgesteld. Voor een meer persoonlijk advies verwijzen wij je naar onze website. Onder het kopje growcalculator kun je een nauwkeurigere berekening laten maken die rekening houdt met de specifieke situatie. Bedenk wel dat deze schema’s richtlijnen zijn. Experimenteer ermee naarmate je ervaring met kweken groeit om tot de maximale opbrengst in jouw situatie te komen.

Voordelen van HYDRO kweken

De belangrijkste voordelen van hydro kweken zijn:

 • Opnameweerstand van het voedingswater
  De plant neemt het voedingswater gemakkelijk op, dit vanwege de structuur van de ‘inerte’ substraten.
 • Lage wortelweerstand
  De wortels van de plant kunnen makkelijker het substraat in groeien. Dit betekent dat de plant meer energie overhoudt voor haar bovengrondse ontwikkeling.
 • Stuurbaarheid
  Doordat de substraten ‘inert’ zijn, kan nauwkeuriger gestuurd worden met de voedingsstoffen en de pH. De pH en de EC zijn simpel te meten.
 • Hygiëne/steriel
  Er zullen zich weinig problemen met bodemgebonden ziekten en onkruiden voordoen. De substraten die voor de hydrokweek gebruikt worden, zijn onkruid- en ziektevrij. Vandaar dat ze ook vaak steriel genoemd worden.

CANNA Vega & Flores De kracht van de klassieker

Dit is de voeding waar het begin jaren negentig allemaal mee begon. Revolutionair binnen de branche. De eerste voeding in een hoge concentratie, 1:250 in plaats van de traditionele 1:100 verdunning. CANNA Vega en Flores voeding is authentiek, vertrouwd, menigmaal gekopieerd, maar nog nooit geëvenaard. De kwekers van het eerste uur zullen dit bevestigen. CANNA is met recht trots op dit product!

CANNA HYDRO lijn

Om voedingsstoffen zo nauwkeurig en volledig mogelijk aan te bieden, wordt er door CANNA bij hydro kweken onderscheid gemaakt in waterklasse. Dit is nodig omdat de watereigenschappen sterk kunnen verschillen per regio. Daarom heeft CANNA verschillende recepten ontwikkeld, die zijn afgestemd op verschillende waterklassen. Eigenlijk heel logisch. Deze verschillen worden opgevangen in twee waterklassen namelijk: de klasse zacht water en de klasse gemiddeld hard tot hard water.

Zacht, hard en slecht water

Waterhardheid wordt bepaald door calcium, magnesium en carbonaat en kan invloed hebben op de pH en de EC van je voedingswater. Carbonaat heeft invloed op de pH van je voedingsoplossing. Veel carbonaat ofwel een hoge carbonaathardheid betekent een hoog bufferend vermogen van je water. Je zult veel zuur moeten toevoegen om je pH te verlagen naar de juiste waarde.

Het omgekeerde is het geval bij een lage carbonaathardheid; je hebt bijna geen zuur nodig om je pH te stellen. Calcium en magnesium hebben invloed op je EC; er zijn immers meer of minder geladen deeltjes in je water aanwezig. Bij een hoge calcium- of magnesiumhardheid zal de EC hoger zijn. Calcium en magnesium zijn antagonisten. Een plant ziet dus geen verschil tussen de calcium- en magnesiummoleculen. Als er in het substraat veel meer calciummoleculen dan magnesiummoleculen zijn, dan is de kans groot dat de plant een overschot aan calcium opneemt, terwijl er praktisch geen magnesium wordt opgenomen. Hierdoor ontstaat er een gebrek aan magnesium in de plant.

Zo kan er ook een gebrek aan calcium ontstaan bij een overschot aan magnesium. Vaak gaan carbonaathardheid en calcium- en magnesiumhardheid hand in hand. Maar niet altijd. Soms is er een hoge calciumhardheid en een lage carbonaathardheid. Het Rijnmond gebied is zo’n regio en hiervoor heeft CANNA, de Rotterdam Special ontwikkeld.

Uit de EC van het (leiding-)water kun je wel afleiden of er iets (van hardheid) in het water zit. Een EC onder de 0,4 is altijd zacht. CANNA Hydro Soft is speciaal voor het zachte water gemaakt. Een EC die gelijk is aan 0,4 en kleiner dan 0,8 bevat in het algemeen dezelfde elementen, op een enkele regio daargelaten. Hiervoor kun je uit de CANNA HYDRO lijn de welbekende CANNA Vega en Flores gebruiken.

Water dat een hogere EC heeft dan 0,8 kan of zeer hard zijn, heel slecht of een mengsel hiervan zijn. Slecht water bevat veel natrium en chloride. Deze 2 zouten hebben een toxische werking op de plant. Hoewel dit water nauwelijks voorkomt in Nederland, adviseren wij gebruik te maken van een reverse osmose filter om het water wederom bruikbaar te maken.

Kwaliteit bewijst zichzelf

De gebruiksklare voedingsoplossingen van CANNA onderscheiden zich door hun uitgebalanceerde hoofd- en sporenelementen combinaties. CANNA is dé expert in het samenstellen van gebruiksklare voedingsoplossingen. Zo zijn er voedingsoplossingen voor de teelt op de substraten potgrond (CANNA TERRA lijn) en kokos (CANNA COCO lijn) én zijn er voedingsoplossingen voor run-to-waste systemen (CANNA HYDRO lijn) en recirculerende systemen (CANNA AQUA lijn). Het werken met CANNA voedingen is gebruiksvriendelijk, schoon en eenvoudig. Iedereen, zelfs onervaren kwekers, kunnen uitstekende resultaten behalen met de voedingslijnen van CANNA. Dat is de reden dat CANNA een gerenommeerde naam is geworden. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (2 stemmen)