Pests & Diseases: Botrytis cinerea

Botrytis cinerea - Plagen en Ziekten

Botrytis cinerea (ook bekend als grauwe schimmel of vruchtrot) valt zwakke planten of stervende bloemen aan. In feite helpt hij de natuur met het recyclingproces van de planten door ze af te breken en de voedingsstoffen beschikbaar te maken in de bodem. Dus de schimmel speelt in feite een vitale rol in de natuurlijke groeicyclus. Maar wanneer Botrytis je gewassen aanvalt is het een ware plaag!

In het kort over de plaag

Wat is Botrytis?
Botrytis cinerea is een necrotrofe schimmel, wat betekent dat hij zijn gastheer doodt om alle voedingsstoffen te krijgen die hij nodig heeft.
Wat is er te zien?
Het weefsel waarop het zich ontwikkelt wordt donker en soms zacht. Dit komt door het afsterven van de gastheercellen. Op termijn zal zich op deze donkere vlekken een laag van harige grijze schimmel vormen.
Wat is er tegen te doen?
Zorg ervoor dat de besmette plant of delen van de plant nooit in contact komen met andere planten.

Biologische cyclus van Botrytis

De vroege ontwikkeling van grauwe schimmel begint meestal in geïnfecteerde plantenresten van de vorige gewassen die zijn achtergelaten in het veld. Het mycelium dat aanwezig is in het afval begint zich te ontwikkelen wanneer de temperatuur hoger wordt, bijvoorbeeld in de vroege lente. Bij fel licht begint het mycelium structuren te ontwikkelen, conidioforen genaamd. Aan het eind van deze conidioforen worden sporen, genaamd conidiën, gevormd die vervolgens door de lucht worden meegevoerd en in contact kunnen komen met de bladeren of stengels van de gewassen.

Botrytis cinerea

Symptomen van de plaag

De schimmelinfectie in de bloem is aanvankelijk niet zichtbaar. Chlorose, weefsel dat bruin en nat is en zich dichtbij de plaats van infectie bevindt, is één van de eerste symptomen die een mogelijke Botrytis aanval aangeeft. Een lichter gekleurde vlek op de bloemen met een donkerbruine ring er omheen kan duiden op een schimmelinfectie.

Hoe de plaag te vermijden?

Het is uitermate belangrijk om de plant te ontdoen van alle delen die besmet zijn met Botrytis. De besmette delen dienen ogenblikkelijk te worden verwijderd.

Voorkom dat besmette planten of delen van deze planten in aanraking komen met andere planten. Zelfs het kortste contact kan ervoor zorgen dat wolken van grijze sporen zich via de lucht verspreiden. Deze sporen zullen dan op gezonde planten landen en deze besmetten. Goede ventilatie is essentieel om een iets lagere luchtvochtigheid rond de bladeren en bloemen te behouden. Voor buitengewassen is het aan te raden om de planten met een plastic bescherming zoals een tunnelkas te bedekken wanneer er regen wordt verwacht. Dit voorkomt dat de planten nat worden.

Het is ook belangrijk waakzaam te zijn voor plagen zoals rupsen die schade kunnen veroorzaken aan de cuticula, die B. cinerea kan benutten om de plant makkelijker binnen te komen. Het is gemakkelijker voor de schimmel om planten te infecteren die beschadigd zijn door het kauwen van ongedierte. Andere insecten zoals tripsen kunnen sporen van Botrytis dragen en verspreiden. CANNACURE kan op de plant worden gespoten om deze ziekte te bestrijden.

Botrytis cinerea

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

Diverse micro organismen zijn succesvol gebleken bij de beheersing van Botrytis cinerea bij een groot aantal gewassen. Clonostachys rosa (Gliocladium roseum) is een schimmel dat wordt gebruikt ter voorkoming en bestrijding van Botrytis aanvallen vanwege zijn vermogen om de productie van sporen te onderdrukken. Sommige nematodensoorten zijn ook gebruikt om grauwe schimmel effectief te beheersen.

Veel plantenextract preparaten worden voornamelijk op de markt gebracht om de aanval en ontwikkeling van B. cinerea te voorkomen. Goede resultaten zijn verkregen met extracten van tijm, citrus zaad, oregano, munt, knoflook en peper, om er maar een paar te noemen. Een andere optie om Botrytis te voorkomen is het gebruik van CANNACURE op de plant.

Plagen en Ziekten Gids

Beoordeel dit artikel: 
Geen stemmen