Pests & Diseases: Thrips

Trips - Plagen en Ziekten

Tripsen zijn herkenbaar aan hun kleine formaat en hun lange, platte vorm. De volwassen tripsen hebben vier gevederde vleugels. Ze kunnen variëren in kleur, van grijs naar geel of bruin. Tripsen zijn dragers van virussen, voornamelijk van het geslacht Tospovirus. Deze virussen veroorzaken aanmerkelijk gewasverlies en zijn onbehandelbaar.

In het kort over de plaag

Wat zijn tripsen?
Wanneer we de term tripsen gebruiken dan refereren we aan een grote groep van insecten van de orde der Thysanoptera.
Wat is er te zien?
Omdat bepaalde giftige stoffen in het speeksel van tripsen zitten, zijn enkele van de vervormingen in de scheuten of bloemen van de aangetaste planten waarneembaar.
Wat is er tegen te doen?
Bespuit de plant met ecologische insecticiden zoals kaliumzeep of plantenextracten met pyrethrum.

Biologische cyclus van tripsen

De eerste fase van de levenscyclus van de trips is het ei, dat veel sneller uit zal komen als de temperatuur hoger is. De vrouwtjes leggen eieren in plantaardige weefsels. De larven die uit de eitjes komen voeden zich met omringende weefsels. Één van de kenmerken van deze insecten is dat ze de overgang van pop naar volwassen maken in de bodem of in de onderste bladeren. De larven leven in de bladeren, maar zo gauw ze de juiste ontwikkelingsfase bereiken, vallen ze op de grond of op de onderste bladeren waar ze leven tijdens de pre-pop en pop fases tot er een geslachtsrijpe volwassene verschijnt met volledig ontwikkelde vleugels. De hele levenscyclus duurt slechts een paar weken.

Trips

Symptomen van de plaag

De volwassen tripsen eten gevarieerd voedsel voornamelijk gebaseerd op pollen, maar de larven voeden zich met plantenweefsel en het is de larve die verantwoordelijk is voor de meeste schade aan planten. De larven zuigen het sap uit de plantencellen, voornamelijk van de bladeren, maar ook van de bloemblaadjes, scheuten en vruchten. Vroege symptomen zijn een bijna transparante of heldere verkleuring van het blad met zwarte stippen (die worden veroorzaakt door fecale afscheidingen). Ze hebben raspende, zuigende monddelen die eruit zien als kammen en die een soep maken van het weefsel dat ze opzuigen. Meestal wordt de bovenste laag van het weefsel niet aangetast en een raam van helder weefsel is te zien in het midden van de ruimte dat verkleurd is.

Omdat er bepaalde giftige stoffen in het speeksel van tripsen zitten kunnen er bepaalde vervormingen optreden in de scheuten of bloemen van de aangetaste planten. In geval van zeer ernstige aantasting kunnen de bladeren helemaal opdrogen. Tegelijkertijd scheiden sommige tripsen zoals de Frankliniella occidentalis een paar druppels van een stof af als ze worden bedreigd door een vijand. Deze uitwerpselen bevatten decyl acetaat en dodecyl acetaat - feromonen die dienen als een waarschuwingssignaal voor andere tripsen in de buurt.

Hoe de plaag te vermijden?

Door het vermogen van tripsen om virussen over te brengen is het belangrijk om de gewassen op tripsen te controleren en deze zo snel mogelijk op te sporen. De klassieke methode om dit te doen is met behulp van kleverige vallen. Deze vallen zijn blauw van kleur, omdat tripsen zich sterk aangetrokken voelen tot blauw. De vallen moeten elke paar dagen worden gecontroleerd met behulp van een vergrootglas om te zien of er tripsen (meestal gevleugelde volwassenen) aan vast zijn gaan zitten.

Trips

Oplossingen om de plaag onder controle te krijgen

Bij ontdekking van tripsen moeten de juiste behandelingen uitgevoerd worden om het risico van een plaag te minimaliseren. Deze behandelingen omvatten ecologische insecticiden zoals kaliumzeep of plantenextracten met pyrethrum, op plaatsen waar deze zijn toegestaan door de wet. De planten moeten in hun geheel grondig worden bespoten, omdat de tripsen zullen gaan schuilen onder de nerf van de bladeren, zodat het moeilijk wordt voor de insecticides om met alle insecten in contact te komen.

Het is ook mogelijk om entomophagous schimmels te gebruiken in de strijd tegen de tripsen. Beauveria bassiana is een schimmel die wordt gebruikt in de strijd tegen tripsen. Het is ook belangrijk om alle planten en bodemresten van de vloer of werkbladen op te ruimen en te verwijderen.

Plagen en Ziekten Gids

Beoordeel dit artikel: 
4
Gemiddelde: 4 (1 stem)