HYDRO

De Soorten Substraten voor Hydro Kweken

Er zijn tal van min of meer inerte substraten waaruit een hydro kweker kan kiezen. De substraten verschillen in onder andere hun watervasthoudend vermogen. Men spreekt ook wel van droge of natte substraten. Hier worden de belangrijkste soorten substraten voor hydro kweken besproken.

Steenwol

CANNA HYDRO voeding wordt veel gebruikt op het populaire substraat steenwol. Steenwol wordt gemaakt van basalt; het vulkanische gesteente waarmee onze beroemde dijken zijn verstevigd. Steenwol werd oorspronkelijk gebruikt als isolatiemateriaal, maar bleek na wat aanpassingen uitstekend als substraat gebruikt te kunnen worden. Zo uitstekend dat nu veel Nederlandse tuinders op dit substraat telen. Om steenwol te maken wordt basalt samen met kalk verhit (± 1400 ºC) tot het smelt tot lava. Daarna wordt de lava op een roterende schijf gegoten. Door de middelpuntvliegende kracht vliegen de druppels van de schijven af en veranderen deze in zeer dunne draden. De dunne draden worden snel hard en vormen een fijn netwerk. Je kunt het vergelijken met een suikerspinmachine op de kermis. De draden worden vervolgens tot een pakket geperst, uitgehard en op maat gezaagd met als resultaat de bekende steenwolmatten.

De natuurlijke pH van steenwol is hoog. Bij een te lage pH lost de steenwol op. In praktische zin houdt dit in, dat de matten dan blijvend minder lucht kunnen vasthouden. CANNA HYDRO voeding is zo geformuleerd, dat de plant de juiste voedingsstoffen kan opnemen (en natuurlijk zonder dat het substraat oplost). Indien men kiest voor het kweken met steenwolmatten, dient men op de gelaagdheid van de mat te letten. Bij de keus welk type steenwolmat te nemen, is het van belang dat de wortels zich goed kunnen verdelen tijdens de groei over het substraat, net als de voedingsstoffen en het water. Om te voorkomen dat vocht zich onderin het substraat opbouwt, zijn er steenwolmatten die poreuzer zijn aan de onderkant. Gebruik zo’n mat nooit op zijn kop! Er zijn ook steenwolleveranciers waarbij het niet uitmaakt welke zijde van de mat wordt gebruikt. Laat je dus te allen tijde goed inlichten. Steenwol is trouwens ook te verkrijgen in de vorm van granulaat (vlokken) en growcubes (blokjes). Met dit granulaat of de growcubes kun je potten vullen. Tevens zijn er steenwolpluggen en –blokken om planten in te laten groeien.

Glaswol

Glaswol wordt net als steenwol ook als isolatiemateriaal gebruikt. Het is een substraat dat gemaakt wordt van kwartszand. Glaswol is 100% inert. Het productieproces lijkt sterk op dat van steenwol. Het verschil is dat de diameter van de vezels bij glaswol controleerbaar is. Hierdoor is het mogelijk om een mat te maken waarvan de glaswolvezels bovenin dunner zijn dan onderin. Dit zorgt voor een goede waterverdeling in de mat. Ze zijn nog niet in staat geweest om de vezels dunner te maken dan die van steenwol.

Hierdoor hebben glaswolvezels een mindere capillaire werking dan steenwolvezels. Wel is glaswol, in tegenstelling tot steenwol, niet gevoelig voor lage pH’s. Ook is glaswol een wat droger substraat dan steenwol, waardoor de substraten verschillen in de manier van water en voeding geven.

Kleikorrels

infopaper-hydro_text_3Kleikorrels werden van oorsprong gebruikt voor isolatiedoeleinden. Het verschil met isolatiekorrels is, dat er bij kweekkorrels geen voor de plant schadelijke stoffen aanwezig zijn. De kleikorrels zijn er in diverse maten. De korrelgrootte beïnvloedt de capillaire werking maar ook de drainage. Kleikorrels hebben weinig watervasthoudend vermogen in vergelijking tot andere substraten. Hierdoor heb je bij hydro kweken op kleikorrels veel drain, waardoor voeding verloren gaat.

Daarom kiest een kweker meestal voor de CANNA AQUA lijn,waarbij het drainwater wordt hergebruikt. Daarnaast worden kleikorrels ook gebruikt in de pottenteelt (potgrond of kokos), door een kleikorrellaag op de bodem van een pot aan te brengen. De drainerende werking van kleikorrels zorgt ervoor dat de bodem nooit verzadigd raakt met water, waardoor wortelproblemen zouden kunnen ontstaan.

Polyfenol

infopaper-hydro_text_4Polyfenolschuim wordt gemaakt van minerale oliën. Een bekend voorbeeld van een polyfenolschuim is Oasis ™. Van polyfenol kunnen matten, blokjes en granulaat gemaakt worden. Net als steenwol heeft het schuim een afwijkende pH; een lage pH in dit geval. Hierdoor moet ook Polyfenol voor gebruik behandeld worden. Een ander nadeel van de matten is dat ze makkelijk beschadigen. Een groot voordeel is echter dat polyfenol erg veel water kan vasthouden en tegelijkertijd ook voldoende lucht. Met name orchideeën en anthuriums worden op polyfenolsubstraten geteeld.

Polyurethaan

infopaper-hydro_text_5Er zijn op de markt verschillende mengsels van polyurethaan, ofwel PU te koop. Onder meer met steenwol, waarvan mapito de bekendste is. Polyurethaan is een kunststof, waarvan het aantal toepassingen oneindig lijkt. Het zal je dan ook vast niet verwonderen, dat PU als isolatiemateriaal gebruikt wordt. Maar ook de kussens van autostoelen zijn gemaakt van PU. PU als groeisubstraat is naast in mengsels, ook onder meer in de vorm van matten verkrijgbaar.

Beoordeel dit artikel: 
4
Gemiddelde: 4 (1 stem)