Munt kweken

Munt kweken

Munt is het Marokkaanse symbool voor gastvrijheid, maar ook in koudere noordelijke klimaten heeft munt diverse toepassingen. Munt wordt gedroogd of bevroren gebruikt om geroosterd lamsvlees, groenten, sauzen en romige desserts op smaak te brengen en te garneren. Een veelzijdige vriend voor chef-koks over de hele wereld. Ben je klaar om je eigen munt te laten groeien?

Munt kweken

Munt kwekenMunt is een van de makkelijkst te kweken planten. Het is een vaste plant en de zaden kunnen in een pot of in de grond worden gezaaid. Zodra dit hardnekkige kruid een plekje heeft gevonden in je tuin, kun je heel eenvoudig de planten verspreiden. Je neemt eenvoudigweg stekken en verplant ze zodra de wortels goed zijn gevormd.

Munt heeft vochtige grond nodig en vraagt slechts met mate om zonlicht. Het groeit in en rond alle tuinplanten, net zoals onkruid. Het is een hardnekkige plant die zich overal in vastbijt. De truc is om de muntplant steeds weer terug te snijden en de groei te beperken, anders tiert dit kruidje welig door je tuin.

De uitlopers van munt behoren tot de meest agressieve in de hele plantenwereld. Als je munt in de grond plant, vraag je je in het eerste jaar vast af waar die drukte nu allemaal voor nodig is. Het tweede jaar vind je een paar rondzwervende uitlopers en in het derde jaar klopt het plantje op het raam van je slaapkamer! Munt groeit zelfs onder obstakels door, komt aan de andere kant weer boven en groeit ook zonder water in de zomer gewoon verder.

Munt kweken

Verschillende soorten munt

De kruidenmunt behoort tot een grote familie met meer dan 30 soorten. Er zijn ongeveer zestien soorten munt waarmee je kunt koken. Onze drie favorieten zijn pepermunt, appelmunt en groene munt. Pepermunt heeft een scherpe en doordringende smaak, maar een aangenaam muntachtig aroma. Deze plant wordt zo'n halve meter hoog, maar kan in de bloei wel drie meter bereiken. De lansvormige bladeren hebben diepe inkepingen wanneer ze volgroeid zijn en de bloemen zijn meestal paars.

Munt kwekenAppelmunt dankt zijn naam aan het lichte vleugje appel in zijn geur, hoewel het aroma niet altijd waarneembaar is. Deze munt is goed als garnering, omdat de dikke bladeren heel langzaam verwelken. Dit type heeft witte vlekjes op de bladeren.

En, last but not least, is er groene munt. Groene munt heeft een fruitige geur en smaak en past goed bij veel voedingsmiddelen, zoals salades, sauzen, thee en dips. Het plantje heeft felgroene bladeren en paarse bloemen.

Lees meer: Download PDF

Beoordeel dit artikel: 
2
Gemiddelde: 2 (1 stem)