Knoflook kweken

Knoflook kweken

Knoflook heeft een lange geschiedenis en wordt al duizenden jaren voor verschillende doeleinden gekweekt. Archeologen hebben in Egyptische graven in El Mahasna al beelden van knoflookbollen en knoflookschilderijen ontdekt uit ongeveer 3200 voor Christus. Wil je thuis je eigen knoflook kweken? Dat is vrij eenvoudig, zelfs als je geen groene vingers hebt...

Hoe kweek je knoflook?

Knoflook kwekenKnoflook groeit normaal gesproken in een mediterraan klimaat, maar kan ook in koelere klimaten worden gekweekt. Kies een plekje in de tuin waar de grond niet te vochtig is en er veel zon is. Plant de teentjes los van elkaar, met het puntje naar boven gericht en ongeveer een centimeter onder het oppervlak. De teentjes moeten ongeveer 10 centimeter van elkaar geplant worden, in rijen met een afstand van circa 45 centimeter.

Wanneer kweek je knoflook?

Het beste moment om in Europa knoflook te planten is het vroege voorjaar of de late herfst of vroege winter. Hoewel het geen exacte wetenschap is om te weten wanneer je knoflook moet plukken, is een goede vuistregel om je knoflook te oogsten wanneer de helft van de bladeren rond de basis van de bol groen is en de andere helft bruin wordt en afsterft. Neem na het oogsten je knoflook meteen mee naar binnen, borstel het vuil weg en bewaar het op een koele, droge plaats.

Knoflook kweken

Verschillende soorten knoflook

Wereldwijd worden meer dan 300 soorten knoflook verbouwd. De Amerikaanse knoflook, met de witte, papierachtige huid en sterke smaak is een van de meest voorkomende soorten. Italiaanse en Mexicaanse knoflook, met een roze of paars getinte schil, zijn iets milder van smaak. Een ander interessant feit is dat knoflook - lid van de leliefamilie en neef van de ui, prei, bieslook en sjalot - over een verbazingwekkende reeks van voedingskundige en medicinale toepassingen beschikt. Pak dus een bol en geniet van het oudste superfood uit de natuur: knoflook!

Lees meer: Download PDF

Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (1 stem)