AQUA

Hydroponics in het kort

Hydroponische kweeksystemen zijn immens populair en zullen waarschijnlijk nog populairder worden. De systemen kunnen zowel groot- als kleinschalig worden toegepast en door de directe sturingsmogelijkheden zijn er met de juiste voeding hoge opbrengsten haalbaar. Met de opkomst van steeds verfijndere meetapparatuur en technologische verbeteringen lijkt de toekomst van hydroponics dan ook positief. Er zijn reeds systemen ontwikkeld om astronauten tijdens Marsexpedities van vers voedsel te voorzien.

infopaper-aqua_text_2.jpgHet woord hydroponics is afkomstig van de Griekse woorden hydro (water) en ponos (werken) en betekent letterlijk ‘water werkt’. De eerste hydroponische systemen stammen uit de oudheid: De hangtuinen van Babylon en de drijvende tuinen van de Azteken in Mexico zijn in feite de eerste hydroponische systemen. Door de continue waterbevloeiing was het mogelijk het hele jaar door voedsel te kweken.

De basis van de moderne hydroponische kweeksystemen is gelegd gedurende onderzoeken gedaan van 1865-1895, toen de Duitse wetenschappers Von Sachs en Knop ontdekten dat planten maar een select aantal bepaalde voedingselementen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

De eerste succesvolle hydroponische kweeksystemen zijn ontwikkeld in de jaren dertig door Dr. Gericke in de Amerikaanse staat Californië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn deze systemen toegepast om Amerikaanse soldaten van verse groente te voorzien. In de jaren zeventig en tachtig werden hydroponische systemen voor het eerst commercieel toegepast voor de productie van bloemen en groente.

Hydroponics, dat is...

infopaper-aqua_text_1.jpg...een kweekmethode om zonder aarde planten te kweken, waarbij alle voedingsstoffen via het water worden toegediend. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen ‘echte’ hydroponische systemen, waarbij wordt gekweekt zonder substraat (NFT, aeroponics) en hydroponische systemen waarbij gebruik wordt gemaakt van substraten (steenwol, perliet, kokos, gebakken kleikorrels, veen). Welke voeding moet worden toegepast, is afhankelijk van het type systeem. Primair kan er een onderverdeling worden gemaakt tussen open en gesloten systemen.

In open kweeksystemen (run-to-waste) wordt er continu verse voeding aan het substraat toegediend; via de drain verdwijnt de voeding weer uit het substraat. In gesloten of recirculerende systemen wordt er geen voeding via de drain afgevoerd; het drainwater wordt opgevangen en opnieuw aan de planten toegediend. Dit is vooral handig indien er zonder substraat wordt gekweekt of op substraat dat weinig vocht kan vasthouden (kleikorrels, perliet).

Voor hydroponische kweeksystemen is het van groot belang dat de voeding alle plantnoodzakelijke elementen in de juiste verhouding bevat. De juiste verhouding is afhankelijk van het type kweeksysteem. Welk systeem het meest geschikt is, is afhankelijk van de voorkeuren en ervaring van de kweker.

Hydroponics, voor- en nadelen

  Open systemen (run-to-waste) Gesloten systemen (recirculerend)
Voordelen Er wordt continu verse voeding aan de planten toegediend.

Ook geschikt voor kweken met ‘slecht’ leidingwater (EC van 0,75 of hoger).
Geen afvoer nodig via drain.

Er is veel lucht voor de wortels beschikbaar.
Nadelen Meer verlies van water en voeding.

Drain moet worden afgevoerd.
Ziektes kunnen zich via het voedingswater door het gehele systeem verspreiden.

pH- en EC-waardes in de voeding moeten beter in de gaten worden gehouden.
Voeding CANNA Hydro CANNA Aqua
Beoordeel dit artikel: 
1
Gemiddelde: 1 (1 stem)