Kempenhorst College

Kempenhorst College

Al jaren organiseert CANNA in samenwerking met het Kempenhorst College in Oirschot een tomaten kweekwedstrijd. 22 leerlingen, 11 tenten, 2 soorten assimilatiebelichting, zaden, 2 verschillende mediums en de wedstrijd kan beginnen.

De wedstrijd vindt plaats op het Kempenhorst College. Het Kempenhorst College is een school voor voortgezet onderwijs en biedt alle leerwegen binnen het VMBO aan: basis, kader en theoretisch. De leerlingen die deelnemen aan de tomaten kweekwedstrijd volgen het profiel Groen.

In de groenhal worden de kweektenten geplaatst. In een tent met allerlei technische snufjes bootsen de leerlingen de natuurlijke situatie na. In tweetallen kweken zij tomatenzaadjes op tot tomatenplantjes. Ze hebben alles zelf in de hand en bepalen zelf de hoeveelheid voeding, vocht, licht en temperatuur.

Het doel van de wedstrijd is leerlingen actief betrekken en kennis laten maken met professioneel kweken in de breedste zin van het woord, van substraat tot vrucht. Uiteindelijk zal het groepje leerlingen dat de mooiste, grootste, rondste, meest rode, zoetste tomaten gekweekt heeft de wedstrijd winnen.

We zullen de tomaten kweekwedstrijd nauwlettend in de gaten houden. Regelmatig zullen wij updates plaatsen, op deze pagina, van de wedstrijd en de vorderingen die de leerlingen maken.

Tomaten kweekwedstrijd kweekdagboek
Kempenhorst College

Voeding

De leerlingen hebben aan het begin van de wedstrijd een keuze moeten maken. Of zij starten met CANNA TERRA of CANNA COCO. Verder is het aan de leerlingen om de juiste hoeveelheid voeding en additieven te geven op het juiste moment. Zij volgen hiervoor het kweekschema van CANNA.

Assimilatiebelichting

Of te wel groeilicht, omdat de leerlingen in 11 kweektenten kweken waar geen daglicht bij komt is assimilatiebelichting essentieel voor de plant. Zonder deze belichting zal de plant het niet overleven. Vijf teams hebben een kweektent met LED en de andere hebben een tent met HPS (High Pressure Sodium) belichting.

Dutch Lighting Innovations (DLI)

Voor de assimilatiebelichting hebben we hulp gekregen van Dutch Lighting Innovations. Zij hebben het Top LED armaturen geschonken voor de tomatenwedstrijd. DLI ontwikkelt en produceert al meer dan 25 jaar groeilicht armaturen.

De Top LED armaturen zijn perfect om gebruikt het worden voor een kweek in een tent. De DLI Top LED armaturen zijn compact en lichtgewicht, LED verbruikt minder energie en de produceert bij lange na niet de warmte die een HPS lamp produceert.

De leerlingen zullen tijdens de kweekwedstrijd de voor en nadelen van de verschillende soorten assimilatiebelichting ondervinden. Wil je nu meer weten over het gebruik van assimilatiebelichting bij het kweken van groente en/of fruit bezoek dan de website van DLI.

Dagboek: Januari 2021

In de groenhal bij ons op school is men de afgelopen weken druk bezig geweest met het opbouwen van de kweektenten. Weten wat je eet en zelfvoorzienend willen zijn… is dat de toekomst? In een tent met allerlei technische snufjes bootsen de leerlingen de natuurlijke situatie na. In tweetallen kweken zij tomatenzaadjes op tot tomatenplantjes. Ze hebben alles zelf in de hand en bepalen zelf de hoeveelheid voeding, vocht, licht en temperatuur.

Het doel van de wedstrijd is leerlingen actief betrekken en kennis laten maken met professioneel kweken in de breedste zin van het woord, van substraat tot vrucht. Uiteindelijk zal het groepje leerlingen dat de mooiste, grootste, rondste, meest rode, zoetste tomaten gekweekt heeft de wedstrijd winnen.

We zijn de wedstrijd begonnen met een introductie les. Tijdens deze les kregen leerlingen informatie met betrekking tot de tomatenteelt, de kweektenten, substraten, voeding, zaaien en noem maar op. Ook werden de leerlingen tijdens deze les in groepjes van twee gedeeld. Het is de bedoeling dat de groepjes leerlingen geheel naar eigen inzicht hun tomaten opkweken, van zaad, tot plant, tot vrucht. Natuurlijk krijgen zij een leidraad aangereikt door middel van de ontwikkelde lesstof van CANNA, maar uiteindelijk zijn ze zelf per groepje geheel verantwoordelijk voor hun tent en hun planten.

Ieder groepje leerlingen heeft een keuzes gemaakt… namelijk, op welk medium gaan we kweken; op het CANNA COCO substraat, of op het CANNA TERRA substraat? Alle groepjes hebben ervoor gekozen om 50/50 te kweken. Dat betekent dat er op 2 potten in de tent met CANNA TERRA gekweekt word en 2 potten met CANNA COCO. Tijdens de teelt gaan de leerlingen nog veel meer keuzes maken; hoeveel uren licht geef ik mijn planten? Hang ik de lamp boven of onder in de tent? Welke temperatuur houd ik aan? Hoe vaak geef ik water?

Een week na de introductie les zijn de leerlingen aan de slag gegaan met het zaaien van de tomaten. In iedere tent staan vier potten en in iedere pot zijn vier zaden gezaaid. Het is nu afwachten wanneer de plantjes uitkomen. Voor de leerlingen is het nu belangrijk dat ze de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kweektenten goed in de gaten houden, zodat de zaden een prettig klimaat hebben om in te kiemen. Als er eenmaal kleine plantjes zijn, krijgen de leerlingen weer nieuwe instructies...

We houden jullie op de hoogte!