COCO

COCO-kwaliteit

In 1998 steeg de populariteit van kokos zo enorm, dat er een groot tekort aan de grondstof, kokosgruis, ontstond. Omdat de grote potgrond- en substraatproducenten niet meer om het product heen konden, ging men naarstig op zoek naar leveranciers in vooral Sri Lanka en India.

Veel arme kokosboeren hadden nog oude kokosafvalbergen in de achtertuin, die opeens veel geld waard werden. Iedereen leverde aan de agrarische industrie, terwijl er nauwelijks kennis was over kwaliteit. Hierdoor kwam er dusdanig slecht materiaal op de markt, waardoor er een gigantische gewasschade ontstond in onder meer Frankrijk en Nederland.

Het sterke punt van kokos is, dat het onbeperkt voorhanden is, maar dit bleek tevens het zwakste punt te zijn: door de grote aanvoer viel de kwaliteit niet meer te controleren. Op dit moment kent Nederland nog maar enkele importeurs, om zo de kwaliteit te kunnen waarborgen. Waar andere bedrijven kwaliteitsschommelingen voor lief namen (de producten werden namelijk gestoomd, om zo toch aan de RHP-normen te kunnen voldoen) week CANNA ten tijde van de ‘kokoscrisis’ uit naar India. Hier werd fors geïnvesteerd in de infrastructuur; betonnen bunkers voor gecontroleerde opslag, mechanisatie en contracten met speciaal geselecteerde boeren. CANNA is hiermee het enige bedrijf dat ketencontrole toepast.

Naast de RHP-controle ondergaat CANNA COCO een nog strengere controle door CANNA Research. Alle grondstoffen worden gecontroleerd op toxiciteit, fysieke eigenschappen (deeltjesgrootte en waterretentie), chemische eigenschappen en onkruiden. Hierdoor is de aanvoer 100% gecontroleerd en is de samenstelling ideaal (deeltjesgrootte 0.5 inch zeving). De locaties waar onze grondstoffen vandaan komen, worden regelmatig bezocht en gekeurd.

infopaper-coco_text_12.jpg

RHP-kwaliteitskeurmerk

Stichting RHP (Regeling Handels Potgronden) controleert substraten en grondstoffen van begin tot eind. De controle beperkt zich niet tot het eindproduct, maar strekt zich uit van winning en verwerking van grondstoffen tot de 50 literzak CANNA COCO bij u thuis.

infopaper-coco_text_10.gif

RHP producten voldoen aan de hoogste chemische en fysische eisen en zijn vrij van onkruid en ziektekiemen. Aan deze laatste eis (onkruid en ziektekiemvrij) kan op twee manieren worden voldaan; namelijk door het stomen van de kokos of door volledige controle op winning en verwerking van de kokos. Nadelen van stomen zijn dat de kokos steriel wordt waardoor schadelijke organismen vrij spel krijgen en dat het geen garantie biedt over de herkomst en daarmee leeftijd, constantheid en kwaliteit van de kokos. CANNA geeft daarom de voorkeur aan een gecontroleerde aanvoer en verwerking.

infopaper-coco_text_11.jpg

Een uniek substraat!

Kokos is een natuurvriendelijk,100% organisch groei- en bloeimedium, dat zijn waarde al vele malen heeft bewezen. CANNA heeft er als kokospionier in belangrijke mate aan bijgedragen, dat kokos een vaste plek heeft verovererd in de tuinbouw. Kokos is niet alleen een hoog kwalitatief product maar ook een eerlijk product. De grondstof kokos werd in landen als Sri Lanka en India jarenlang beschouwd als afval. Door de ontwikkeling van een speciaal bewerkingsproces kon van dit afval een volwaardig hoogkwalitief product worden verkregen en leverde het een belangrijk nieuw exportproduct op voor ontwikkelingslanden. Kokos is hét medium van de toekomst!

Grootste kruidenier van Nederland verkoopt op kokos gekweekte groenten

Met 21 ha is Hartman BV de grootste tuinder van Nederland. Al 17 jaar is Albert Heijn hun enige klant. Alle komkommers, paprika’s en tomaten, maar veel exotische groenten die je in de filialen en op de schappen kunt vinden, zijn afkomstig van Willem Hartman. Na een aantal jaren verschillende natuurlijke substraten te hebben getest, is Hartman overgeschakeld op kokossubstraat voor vrijwel het hele bedrijf.

“De problemen met dikke wortels op twee hectare komkommers hebben die keuze versneld”, geeft Hartman toe. De komkommerplanten worden zelfs in kokospotten opgekweekt. De pot verteert langzaam, terwijl de wortels er doorheen groeien.

Naast het imagovoordeel blijkt de beworteling in kokos makkelijker en beter te verlopen dan in steenwol. “Door de betere wortels zie je een sterkere groei en minder problemen. Dat resulteert in een betere vruchtkwaliteit, houdbaarheid, kleur en zelfs smaak”, aldus Hartman.

Voor het bedrijf is het streven naar maximale kwaliteit van levensbelang: de klant wil immers alleen klasse 1 hebben. Door het goede wortelgestel op kokossubstraat in combinatie met biologische middelen denkt Hartman de kwaliteit nog verder te verhogen. De paprikabladeren voelen dik aan en krullen wat omhoog. “Dit is toch wat elke teler wil zien”, roept hij.

Beoordeel dit artikel: 
Geen stemmen