Bladvoeding de redder in nood

Bladvoeding, de redder in nood

Waarom zou je als kweker bladvoeding gebruiken, als reguliere voeding ook al een hele mooie oogst oplevert? Het antwoord is simpel: om een nog grotere en mooiere opbrengst te krijgen natuurlijk! Bladvoeding kan je planten net dat extra beetje kracht geven om het verschil te maken tussen een gewone oogst en een topopbrengst. In dit artikel leggen we uit waarom dit het geval is.

Bladvoeding, de redder in nood
Bladvoeding wordt sneller opgenomen dan gewone voeding

Planten nemen niet alleen voedingsstoffen op via de wortels, maar ook via het blad. Een wortelsysteem is het meest efficiënt om voedingsstoffen op te nemen, maar bladvoeding werkt sneller. Helaas kunnen niet alle voedingselementen via het blad opgenomen worden. De meeste meststoffen bestaan uit te grote moleculen om door bladeren te kunnen worden opgenomen. Bladvoeding kan daarom over het algemeen nooit de reguliere voeding vervangen. Het is dus verstandig dat je bladvoeding naast je reguliere voeding inzet.

Bekijk hier de Tips & Tricks video: Bladbespuiting

In welke gevallen moet je bladvoeding gebruiken?

Als je goed bemest heb je eigenlijk geen bladvoeding nodig. Helaas is het niet zo gemakkelijk om goed te bemesten. Zelfs als je denkt dat je de juiste voeding geeft, kun je een tekort krijgen. Tekorten hebben namelijk niet altijd met de voeding te maken. Soms ontstaan ze bijvoorbeeld door een te hoge pH rond de wortels, of door een te nat of te koud substraat.

Bladvoeding, de redder in nood
Een tekort aan ijzer kan door bladvoeding worden opgelost.

Een tekort aan ijzer kan door bladvoeding worden opgelost Bladvoeding kan reguliere voeding volledig vervangen bij tropische orchideeën en andere epifyten (zoals bepaalde mossen). Epifyten zijn planten die op andere planten groeien zonder daar voedsel aan te onttrekken. Ze nemen dus geen voedsel op via de wortels, dus moeten ze via het blad worden gevoed. Epifyten leven onder andere van bladvoeding Ook als je geen epifyten kweekt en je planten geen tekorten hebben kan bladvoeding in je voordeel werken. Als je plant via het blad bemesting geeft wordt het blad namelijk steviger. Dit komt omdat de stof direct wordt opgenomen. Als ze vanaf de wortel moeten komen zijn voedingsstoffen veel meer verdund tegen de tijd dat ze bij de bladeren aankomen.

Bladvoeding, de redder in nood
Epifyten leven onder andere van bladvoeding

Op welk tijdstip moet je bladvoeding toedienen?

Bij planten onder assimilatielampen is het beste tijdstip om bladvoeding te geven een half uurtje voordat je lampen aangaan. Omdat lampen meteen licht geven alsof het midden op de dag is, loop je anders het risico dat je bladeren verbranden. Bij buitenplanten kun je het beste vroeg op de dag bladvoeding geven, voordat de zon te sterk wordt.

Bladvoeding, de redder in nood
Het blad moet goed vochtig zijn maar ook weer niet kletsnat

Planten moeten ook niet kletsnat het donker ingaan. Als er geen licht is groeit een plant niet, dus heeft het dan ook geen zin om ze van extra voeding te voorzien. Bovendien blijven ze te lang nat, waardoor met name schimmelziekten meer kans krijgen om toe te slaan. Het blad moet goed vochtig zijn maar ook weer niet kletsnat Bladvoeding moet van boven op het blad worden gespoten en 1 à 2 keer per week worden toegediend. Pas op dat je een snelgroeiende plant niet laat doodgroeien door deze te veel stikstof toe te dienen. De planten groeien dan harder dan de wortels aankunnen.

Wanneer moet je met bladvoeding beginnen?

Je kunt het beste al in het beginstadium van een plant beginnen met bladvoeding. Bladvoeding is met name voor een stek van belang. Een stek heeft in het begin namelijk nog geen wortels. Snelgroeiende planten krijgen snel wortels. Planten die langer doen over het krijgen van wortels, kunnen eigenlijk niet op een andere manier in leven blijven.

Beoordeel dit artikel: 
5
Gemiddelde: 5 (1 stem)